Un vapor mic, la bordul căruia se afla un grup de nord-coreeni, a traversat apele sud-coreene, anunţă marţi armata sud-coreeană, care evocă o rară dezertare pe cale maritimă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava a fost interceptată în largul Insulei Sokcho, în estul Coreei de Sud, iar persoanele care se aflau la bord cu fost puse în siguranţă, anunţă Statul Major al armatei sud-coreene.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, patru nord-coreeni se aflau la bordul acestei ambarcaţiuni.

Ei ”şi-au exprimat intenţia de a dezerta”, declară Yonhap o sursă fuvernamentală sub protecţia anonimatului.

Peste 30.000 de nord-coreeni au fugit în Coreea de Sud de la Războiul Coreei (1950-1953).

Însă numărul lor a scăzut la 67 în 2022, după ce Phenianul a închis ermetic frontiera, pentru a se proteja de pandemia covid-19.

Doar o mână de transfugi nord-coreeni a traversat până în prezent frontiera maritimă sau Zona Demilitarizată (DMZ), care desparte cele două ţări, care se află în mod oficial în război,

Marea majoritate a transfugilor nord-coreeni se duc mai întâi în China vecinăm unde rămân uneori ani de zile, după care se duc în Coreea de Sud prin ţări terţe.

Majoritatea zecilor de mii de nord-coreeni care au fugit de reprimarea şi sărăcia din ţara lor au traversat în China, unde riscă să fie arestaţi şi expulzaţi.

În cazul unei repatrieri, aceşti fugari nord-coreeni riscă pedepse grele în ţara lor, inclusiv pedeapsa cu moartea, potrivit unor apărători ai drepturilor omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.