Aeroportul internaţional din Damasc era inoperabil luni, în urma unor lovituri israeliene, care au ucis patru persoane, între care doi soldaţi sirieni, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), citat de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este pentru a doua oară în mai puţin de şapte luni când aeroportul din Damasc, unde sunt prezente grupări armate susţinute de Iran şi luptători ai Hezbollahului libanez, este scos din funcţiune de Israel.

"Patru luptători, dintre care doi soldaţi sirieni, au fost ucişi de bombardamentele israeliene", a declarat pentru AFP Rami Abdul Rahman, şeful OSDH, cu sediul în Marea Britanie. El nu a putut preciza naţionalitatea celorlalţi doi ucişi.

Agenţia oficială siriană Sana, care citează o sursă militară, a confirmat că doi soldaţi sirieni au fost ucişi în atacul care a avut loc luni, 2 ianuarie, în jurul orei locale 4.00 (3.00, ora României).

"Inamicul israelian a efectuat un atac aerian folosind un val de rachete care au vizat aeroportul internaţional din Damasc şi împrejurimile sale şi care au provocat moartea a doi soldaţi şi rănirea altor doi", precum şi pagube materiale, a precizat agenţia. Aeroportul este inoperabil, a adăugat acesta.

Potrivit şefului OSDH, atacul israelian a vizat "poziţii ale Hezbollah şi ale grupărilor pro-iraniene din interiorul şi din jurul aeroportului, inclusiv un depozit de arme".

De la începutul războiului civil sirian, în 2011, Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene asupra vecinului său, vizând poziţii ale armatei siriene, ale forţelor pro-iraniene şi ale Hezbollahului libanez. Statul israelian comentează rareori atacurile sale împotriva Siriei, dar afirmă că nu va permite Iranului să îşi extindă influenţa în Siria.

La 28 decembrie, şeful Direcţiei de operaţiuni a armatei israeliene, generalul-maior Oded Basiuk, s-a referit la raidurile din Siria atunci când a prezentat perspectivele operaţionale pentru 2023. "Vedem că planul nostru de acţiune în Siria este un exemplu al modului în care o acţiune militară continuă şi persistentă duce la modelarea şi influenţarea întregii regiuni", a scris pe Twitter armata israeliană, relatând despre prezentarea generalului Basiuk. "Nu vom accepta un Hezbollah 2.0 în Siria", a adăugat armata israeliană.

Aviaţia israeliană mai bombardase aeroportul din sudul capitalei siriene şi în dimineaţa zilei de 10 iunie, scoţând din uz pistele de aterizare şi de decolare timp de aproape două săptămâni. Aeroportul din Alep, al doilea ca mărime din ţară, a fost, de asemenea, închis timp de mai multe zile în septembrie, în urma unor raiduri israeliene.

Declanşat de reprimarea protestelor pro-democraţie, războiul din Siria a ucis aproximativ 500 000 de persoane, a devastat infrastructura ţării şi i-a determinat pe milioane de oameni să plece. După ani de lupte sângeroase şi bombardamente, conflictul s-a atenuat în mare parte în ultimii trei ani. Din când în când izbucnesc lupte sporadice, iar atacurile jihadiste continuă, în special în estul ţării.

Potrivit OSDH, care se bazează pe o reţea extinsă de surse din Siria, cel puţin 3.825 de persoane au murit în 2022 - cel mai mic număr din 2011 încoace - faţă de 3.882 în 2021. Anul trecut au murit 1.627 de civili, inclusiv 321 de copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.