Patru militari pakistanezi au fost ucişi într-o confruntare armată cu talibani locali, în nord-vestul Pakistanului, anunţă vineri armata, cel mai sângeros bilanţ de după un armistiţiu încheiat la începutul lui decembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un ”schimb intens de tiruri” a avut loc la o percheziţie a unor presupuse ascunzători ale unei miliţii la Mir Ali, în regiunea Waziristanul de Nord, în cursul căreia ”un teorrist” a fost arestat ”cu arme şi muniţie”, anunţă într-un comunicat armata.

Această confruntare armată are loc la mai puţin de o săptămână după eşecul unui armistiţiu care a durat o lună, între Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) şi Guvernul pakistanez. Talibanii acuză Islamabadul de faptul că le ucide în continuare combatanţi.

TTP - o mişcare care nu are legătură cu talibanii aflaţi la putere în Afganistan, dar cu care împart o istorie comună - a aruncat Pakistanul într-o perioadă de violenţe intense după înfiinţarea grupării, în 2007.

Gruparea islamistă evocă într-un comunicat acest asalt împotriva unora dintre ”centrele” sale şi anunţă că a ucis şapte militari, ca represalii, fără să înregistreze, la rândul său, victime.

Potrivit armatei pakistaneze, doi combatanţi ”implicaţi în asasinate ţintite, răpiri şi activităţi teroriste vizând forţe de securitate” au fost ucişi în districtul vecin, într-o adoua operaţiune, pe care TTP nu a comentat-o.

Această regiune instabilă, situată la frontiera poroasă cu Afganistanul, a fost mult timp un fief al unor grupări islamiste ca TTP, acuzat de de guvernele paksitaneze anteroare de faptul că a comis în total aproximativ 70.000 de crime.

Una dintre cele mai grave atrocităţi comise de TTP, care a marcat mult timp conştiinţa naţională pakistaneză, este masacrarea a aproxmativ 150 de elevi la Peshawar, în 2014.

Această crimă a declanşat, în 2014, o intensă reprimare militară şi i-a obligat pe combatanţii TTP să se ascundă în Afganistan.

Islamabadul încearcă să împiedice, în prezent, o întoarcere a grupării, încurajată de victoria islamiştilor radicali de cealaltă parte a frontierei, în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.