Patru membri ai unei familii musulmane au fost ucişi în Canada, într-un atac ”premeditat”, de către un bărbat care a intrat cu o camionetă în ei - un ”act oribil de islamofobie” denunţă Ottawa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această dramă, care provoacă o emoţie puternică, constituie cel mai sângeros atac antimusulman comis în Canada după atacul armat la Moscheea din Québec, soldat cu  şase morţi, în 2017.

Un băiat în vârstă de nouă ani al acestei familii a fost spitalizat într-o stare gravă, în urma atacului, care a avut loc duminică seara, în oraşul London, situat la aproximativ 200 de kilometri sud-vest de Toronto.

Suspectul - Nathaniel Veltman, în vârstă de 20 de ani - a fugit după fapte, însă a fost arestat rapid la şapte kilometri de locul dramei şi a fost inculpat luni cu privire la patru omoruri cu premeditare şi o tentativă de omor.

Poliţia nu exclude să formuleze ”eventuale acuzaţii de terorism” împotriva acestuia.

”Probe arată că este vorba despre un atac premeditat şi planificat, motivat de ură. Credem că victimele au fost ţintite pentrucă erau musulmane”, a declarat Paul Waight, un anchetator din cadrul Poliţieidin London.

”Nu există nicio legătură anterioară cunoscută între suspect şi victime”, a precizat el.

Tânărul nu are cazier judiciar şi nicio afiliere cunoscută la vreo grupare anume, potrivit poliţiei.

El purta o vestă care semăna cu o vestă antiglonţ atunci când a fost arestat.

”Este vorba despre un eveniment care este necesar să fie prezentat drept un act oribil de islamogobie”, a reacţionat luni seara ministrul Securităţii Publice Bill Blair.

”Acest atac în masă şi alte atacuri similare au ca scop să terorizeze o comunitate ţintită şi să-i facă pe oameni să se teamă că familia lor ar putea fi următoarea”, a adăugat el.

”Nimeni nu ar trebui să triască vreodată aşa”, a denunţat el.

Premierul canadian Justin Trudeau s-a declarat ”îngrozit”.

”Suntem aici pentru voi, le transmit apropiaţilor persoanelor terorizate de actul de ură de ieri (duminică). Islamofobia nu are ce să caute în comunităţile noastre. Această ură este insidioasă şi de dispreţuit - ea trebuie să înceteze”, a scris luni seara pe Twitter şeful Guvernului canadian.

Consiliul Naţional al Musulmanilor Canadieni (CNMC) se declară, la rândul său, ”mai mult decât îngrozit şi cere să se facă dreptate după oribilul atac cu maşina, motivat de ură faţă de o familie musulmană, la London, în Ontario, care se plimba duminică seara”.

”Este un atac terorist pe teritoriul canadian şi trebuie să fie tratat ca atare”, a subliniat preşedintele CNMC Mustafa Farooq.

Asociaţia Musulmană din Canada a îndemnat autorităţile să considere ”acest oribil atac drept un act de ură şi terorism”.

Potrivit poliţiei, cei cinci membri ai familiei aşteptau, duminică seara, către ora locală 20.40 (luni, 3,40, ora României), să traverseze o intersecţie, când o camionetă neagră ”a urcat pe trotuar şi i-a lovit”.

Numele victimelor nu au fost divulgate, însă este vorba despre o femeie în vârstă de 74 de ani, un bărbat în vârstă de 48 de ani, o femeie în vârstă de 44 de ani şi o adolescentă în vârstă de 15 ani - trei generaţii ale aceleiaşi familii -, a anunţat primarul din London, Ed Holder.

Ei ar fi originari din Pakistan, potrivit presei locale.

”ATAC ÎN MASĂ”

Buchete de flori au fost depuse luni seara la locul dramei. Un priveghi în memoria victmelor urmează să aibă loc marţi seara la o mochee în oraş.

”Să fim clari: este vorba despre un atac în masă comis împotriva musulmanilor, împotriva locuitorilor oraşului London, înrădăcinat într-o ură de nedescis”, a denunţat Holder.

Atacul a trezit amintirea dureroasă a unui atac armat în masă comis la o moschee din Québec în ianuarie 2017, considerat unul dintre cele mai grave atacuri de acest fel în această ţară occidentală, înaintea atacului de la Christchurch, în Noua Zeelandă, în 2019.

Un adept canadian al supremaţiei albilor, Alexandre Bissonnette, în vârstă de 27 de ani, a deschis focul asupra unor credincioşi adunaţi la Moscheea din Québec, a ucis şapte persoane şi a rănit grav alte cinci.

Atacatorul a fost condamnat la închisoare pe viaţă, însă perioada de securitate în care este interzisă eliberarea condiţionată a acestuia a fost redusă de la 40 la 25 de ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.