Regatul Unit l-a sancţionat joi pe Patriarhul Chiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, în cadrul unei noi serii de măsuri împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patriarhul Chiril, în vârstă de 75 de ani - pe care Uniunea Europeană (UE) a renunţat recent să-l înscrie pe lista sa neagră - ”este sancţionat din cauza faptului că susţine războiul lui Putin”, anunţă într-un comunicat Ministerul britanic de Externe.

Aceste măsuri - interzicerea intrării pe teritoriul britanic şi blocarea activelor în Regatul Unit - o vizează de asemenea pe Maria Lvova-Belova, însărcinată cu drepturile copilului la Kremlin, din cauza ”adopţiei şi transferului forţat ale unor copii ucraineni”.

Londra vizează, de asemenea, conducători din sectorul transporturilor, dar şi militari, pe care-i acuză de faptul că au ”ucis, violat şi torturat civili”” la Bucea, în apropiere de Kiev.

”Noi ţintim complici şi autori ai războiului lui Putin, care provoacă suferinţe de nespus Ucrainei, inclusiv transferul şi adopţia ujor copii”, declară, citată în acest comunicat, ministrul britanic de Externe Liz Truss.

Patriarhul Chiril, liderul spiritual al ortodocşilor ruşi din 2009, şi-a pus Biserica în serviciul preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l consideră un ”miracol”, îi împărtăşeşte ambiţia unei Rusii conservatoare şi dominatoare şi îi susţine ofensiva în Ucraina.

Comisia Europeană (CE) a propus sancţionarea lui Chiril, însă Uniunea Europeană (UE) a renunţat să-l sancţioneze - din cauza opoziţiei Ungariei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.