Curtea Supremă britanică a anulat miercuri o hotărâre a unui tribunal inferior şi a stabilit că o patiserie aparţinând unei familii creştine nu a discriminat un client gay căruia i-a refuzat să-i prepare un tort decorat cu un mesaj în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ashers Baking Co. a refuzat în 2014, în Irlanda, să prepare un tort decorat cu personajele Bert şi Ernie din “Sesame Street” şi mesajul ”Susţineţi mariajul gay”. Proprietarii au argumentat că nu ar trebui să fie obligaţi să pună pe produsele lor mesaje contradictorii credinţei lor creştine, a fost de acord Curtea.

”Pe scurt, obiecţia privea mesajul şi nu vreo persoană anume sau persoane”, a scris judecătoarea Brenda Hale în motovaţia hotărârii unanime a celor cinci judecători.

”Este profund umilitor şi un afront la adresa demnităţii umane să i se respingă cuiva un serviciu din cauza rasei, sexului, dizabilităţii, orientării sexuale sau oricărei caracteristici personale protejate a unei persoane. Însă nu acest lucru s-a întâmplat în acest caz”, continuă ea.

Directorul general al patiseriei, Daniel McArthur, s-a declarat uşurat de această hotărâre.

”Vreau să încep prin a-i mulţumi lui Dumnezeu”, a declarat el presei. ”El a fost cu noi în timpul provocărilor din ultimii patru ani”.

Cazul a fost adus în faţa justiţiei de către clientul Gareth Lee, un activist gay, şi de către Comisia pentru Egalitate a Irlandei de Nord. El a fost susţinut de Rainbow Project, cea mai mare organizaţie de susţinere a lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) din Irlanda de Nord.

”În Irlanda de Nord, eu sunt un cetăţean de mâna a doua, şi este regretabil să simt că aşa stauu lucrurile”, a declarat Gareth Lee pentru BBC.

Rainbow Project şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această hotărâre.

”Noi credem că este o discriminare directă care nu poate să fie justificată”, a declarat directorul organizaţiei, John O’Doherty. ”Ne vom acorda timp să examinăm această hotărâre a Curţii Supreme, pentru a-i înţelege pe deplin implicaţiile asupra accesului persoanelor LGBT la bunuri, instalaţii şi servicii în mod nediscriminatoriu”.

Era neclar imediat dacă reclamanţii intenţionau să facă apel împotriva hotărârii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

CEL MAI SCUMP TORT DIN ISTORIA REGATULUI

Acesta s-a dovedit a fi cel mai scump tort din istoria Regatului Unit, comentează BBC.

Bătălia judiciară - care a durat patru ani şi jumătate - a costat până în prezent aproape o jumătate de milion de lire sterline, pe lângă faptul că a ridicat întrebări cu rivire la egalitate şi libertatea religioasă.

Se pune întrebarea, scrie postul britanic, dacă această Comisie a Egalităţii a avut dreptate să cheltuiască peste 250.000 de lire sterline din fonduri publice în acest caz.

La rândul ei, patiseria Ashers a cheltuit peste 200.000 de lire sterline în acest caz. Banii provin de la The Christian Institute, o asociaşie de binefacere şi totodată un grup de presiune (lobby).

Tortul aflat în centrul cazului ar fi cotstat 36,50 de lire sterline, precizează BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.