Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) îl acuză pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, că „a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei”, făcând un şir de declaraţii privind „eroii căzuţi pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Socialiştii consideră că „este categoric inacceptabil şi imoral”, ca aceştia să fie numiţi „eroi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Prin declaraţia sa, ambasadorul Daniel Ioniţă a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei. O astfel de declaraţie scandaloasă şi iresponsabilă încalcă grav toate principiile diplomaţiei şi trebuie evaluată corespunzător de către Ministerul de Externe al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al socialiştilor citat de Deschide.md.

PSRM consideră că declaraţiile despre eroii români sunt nişte „capricii ale ambasadorului României”, care nu pot duce decât la „tensiuni între ţările noastre şi la o scădere a autorităţii statului român şi a diplomaţilor săi în rîndul cetăţenilor Republicii Moldova”.

În acelaşi comunicat socialiştii spun că „o serie de forţe politice, inclusiv unii candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declaraţii iresponsabile”, iar „PSRM nu va accepta orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezînd din eroismul soldatului sovietic care a obţinut victorie”.

Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

 Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Chişinău, ambasadorul României Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „generaţia bunicilor noştri a avut parte de război şi foamete, iar ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Ambasada Federaţiei Ruse în R. Moldova s-a declarat „nedumerită de declaraţiile Ambasadei României în R. Moldova despre ceea ce reprezentanţa diplomatică rusă numeşte „soldaţii regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupaţia sovietică”. Într-un comunicat, ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”, relatează Deschide.md.

În acelaşi comunicat, ambasada rusă îl numeşte pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” şi îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care şi moldoveni.

”Descendenţii a zeci de mii ucişi şi torturaţi de agresorii Antonescu şi călăul său Alexianu, locuitori din Moldova - moldoveni, ruşi, evrei, găgăuzi şi bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloşilor fascişti care şi-au justificat atrocităţile prin „lupta pentru reunificare”. Apropo, execuţiile în masă ale ruşilor şi evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administraţia română de ocupaţie o „luptă pentru reunificare”? Sau, poate, „lupta pentru reunificare” este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Şi ce zici de complicitatea complicilor nazişti ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menţionează în comunicat, conform Deschide.md.

 
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.