Social-democraţii germani, Verzii şi liberalii au încheiat miercuri un acord prin care să guverneze împreună prima economie europeană şi să deschidă o nouă eră după cei 16 ani de putere ai Angelei Merkel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La aproape două luni după alegerile legislative, marcate de o înfrângere istorică a taberei conservatoare a cencelarului, social-democratul Olaf Scholz urmează să devină viitorul cancelar al prmei economii europene, într-o alianţă cu Verzii şi Partidul Liberal (FDP).

Partidul Social Democrat (SDP), verzii şi FDP au încheiat un ”contract” de coaliţie, intitulat ”A îndrăzni mai mult progres. Alianţa pentru libertate, justiţie şi durabilitate”, care acordă partea leului protecţiei mediului şi prevede o neutralitate a carbonului anticipată, în 2030, după ce anteror era prevăzută în 2038.

Între alte măsuri-far pe care această coaliţie fără precedent vrea să le implementeze se află o revenire la rigoarea bugetară - începând din 2023 - şi legalizarea canabisului.

Olaf Scholz ,în vârstă de 63 de ani, care urmează să fie învestit cancelar la începutul lui decembrie de către deputaţii germani, în Bundestag, prezintă acordul în faţa presei.

Germania urmează să dea pagina anilor Merkel, care expediază afacerile curente de o lună.

Verzii urmează să preia Ministerul de Externe şi un ”super”-Minister al Climei şi Economiei, iar FDP, foarte ortodox în priviţa conturilor publice, urmează să deţină portofoliul Finanţelor.

ÎN RITM ALERT

Acordul de coaliţie a fost adoptat în urma unor negocieri purtate în ritm alert.

Timpul presează, în contextul în care pandemia covid-19 nu a fost niciodată mai virulentă în Germania, înregistrând ”recorduri” zilnice şi alimentând teama unei suprasaturări a spitalelor.

Un semn al unei nervozităţi tot mai mari faţă de intensificarea epidemiei este faptul că Angela Merkel i-a primit marţi seara la Cancelarie pe reprezentanţii partidelor din viitoarea coaliţie, denumită a ”semaforului”.

Încheierea rapidă a unui acord de guvernare urmează să ofere asigurări altor state membre UE, îngrijorate după alegerile legislative să vadă Germania, un nume cu greutate în UE, fără un adevărat căpitan la bord.

Cei 27 înfruntă o nouă ciză majoră la frontieră, un aflux de migranţi orchestrat de Belarus, cu mii de sirieni şi irakieni la frontiera cu Polonia.

PRIMII PAŞI

Olaf Scholz, un obişnuit al negocierilor, a făcut deja primii paşi pe scena internaţională, însoţind-o pe Angela Merkel la summitul G20, luna trecută, la Roma, şi participând în mod informal la principalele întâlniri bilaterale, inclusiv cu preşedintele american Joe Biden.

SPD s-a clasat, pentru prima oară după 16 ani, pe primul loc în alegerile legislative, cu 25,7% din voturile exprimate, şi urmează să conducă din nou Guvernul principalei economii europene.

”Contractul de coaliţie” între cele trei partide, rezultatul unui compromis, defineşte toate reformele economice, de mediu şi de societate pe care viitorul Guvern, a cărui componenţă urmează să fie anunţată în curând, urmează să le pună în aplicare.

El a fost realizat într-un timp record. În urma unor discuţii exploratorii, social-democraţii, ecologiştii şi liberalii au intrat în negocieri dure la 21 octombrie, prin mai bine de 20 de grupuri de lucru.

Toţi şi-au manifestat voinţa, încă din seara alegerilor, de a avansa rapid, pentru a nu repeta scenariul din 2017, când Angela Merkel a avut nevoie de cinci luni pentru a-şi forma Guvernul, paralizând UE.

O FEMEIE LA CONDUCEREA DIPLOMAŢIEI

Candidata Verzilor la Cancelarie, înfrântă în alegeri din cauza unei campanii ratate, Annalena Baerbock, în vârstă de 40 de ani, urmează să preia conducerea diplomaţiei germane, în cadrul unui Guvern paritar între femei şibărbaţi, potrivit presei.

Importantul şi prestigiosul portofoliu al Finanţelor urmează să fie deţinut de către liderul FDP Christian Lindner, adeptul unei linii ortodoxe în privnţa deficitelor publice.

Copreşedintele Robert Habeck urmează să preia un ”super-minister” al Climei, în momentul în care lupta împotriva încălzirii globale se află în prim-planul dezbaterilor, într-o ţară care este unul dintre cei mai mari poluatori din lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.