Partidul Rusia Unită, condus de către prim-ministrul Dimitri Medvedev, este căştigătorul alegerilor legislative, după ce a reuşit să obţină 46% din voturi, după numărarea a 11% din buletinele de vot valide. Însă, rezultatele parţiale obţinute de partidul de guvernământ sunt mai slabe decât în ultimele alegeri parlamentare, atunci când parlamentarii loiali preşedintelui rus au stâns 49% din voturi, transmit Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Populiştii liberal-democraţi (LDPR) s-au situat pe a doua poziţie cu 17,23% din voturi, în vreme ce poziţia a treia a revenit comuniştilor cu 16,64% voturi. 

Rusia Dreaptă a strâns 6,69% din preferinţele alegătorilor ruşi.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Victoria partidului de guvernământ este una anticipată cu uşurinţă de către analiştii politici, deşi statul rus s-a confruntat în ultimii doi ani cu cea mai gravă criză economică din ultimii 16 ani.

Deşi autorităţile ruse au luat măsuri suplimentare pentru a preveni proteste de masă cu privire la legitimitatea alegerilor, promiţând pedepse grave pentru cei care încearcă să fraudeze scrutinul şi numind o activistă pentru drepturile omului la conducerea biroului electoral, se pare că cetăţenii ruşi şi-au exprimat nemulţumirea prin neprezentarea la urne.

În acest sens, prezenţa scăzută la urne a fost interpretată drept un semn că alegătorii ruşi şi-au întors spatele sistemului, în care preşedintele rus deţine aproape întreaga putere.

”Putem să anunţăm acum cu certitudine că partidul a obţinut un rezultat bun, am câştigat. Deşi situaţia actuală este una dură şi dificilă, oamenii au continuat să voteze cu Rusia Unită”, a declarat preşedintele Vladimir Putin.

Atât Rusia Unită, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Comunist, cât şi Partidul Rusia Dreaptă sunt aliniate în spatele liderului Vladimir Putin. Potrivit rezultatelor preliminare, aceste patru formaţiuni politice sunt singurele care au depăşit pragul de 5% pentru a obţine jumătate din poziţiile disponibile în Duma de Stat.

Ceilalţi 225 de parlamentari din camera inferioară sunt aleşi pe bază de circumscripţii, după schimbarea legislaţiei electorale. Până acum, parlamentarii Rusia Unită au câştigat în 66 din cele 76 de circumscripţii unde numărătoarea voturilor s-a încheiat până la această oră.

Însă, rezultatele finale ar putea să fie mai mici decât cele 49% obţinute în urmă cu cinci ani de către Rusia Unită a lui Dimitri Medvedev, deşi partidul de guvernământ şi-a securizat cu uşurinţă majoritatea absolută în Duma de Stat.

Deşi nu există date oficiale cu privire la prezenţa la vot, se pare că doar 40% dintre cei 110 milioane de persoane cu drept de vot s-au prezentat duminică la urne.

”Nu este cea mai mare prezenţă pe care am văzută prin comparaţie cu alte campanii electorale, însă este ridicată”, a explicat Vladimir Putin.

Alegerile legislative au reîntărit poziţia parlamentarilor loiali preşedintelui rus după câţiva ani tumultoşi, marcaţi de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, răcirea considerabilă a relaţiilor dintre Kremlin şi Occident, lansarea unei operaţiuni militare în Siria. 

De asemenea, ruşii au fost puternic loviţi în ultimii doi ani de o criză economică, care a dus la căderea rublei în urma implementării sancţiunilor economice internaţionale.

Însă, popularitatea liderului rus rămâne extrem de ridicată, iar aproximativ 80% din alegătorii ruşi îl susţin în următoarele alegeri prezidenţiale. Controlul strict exercitat de autorităţile ruse asupra instituţiilor de presă şi discursului public pregăteşte o cale singură către cel de-al patrulea mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin.

În ciuda evenimentelor dramatice care au zguduit ţara, campania pentru Duma de Stat - o instituţie care are în realitate puţină putere de decizie şi urmează linia de politică stabilită de către Kremlin - a fost considerată una dintre cele mai plictisitoare din istoria recentă.

”Campania nu a fost interesantă. Cu toţii au promis extrem de multe chestii, dar au urmat o cale prea familiară”, a susţinut un alegător moscovit.

În Sankt Petesburg, un alt alegător a susţinut că rezultatele votului sunt absolut predictibile, dar ”este ţara mea şi trebuie să-mi exprim opinia... cel puţin mă întreabă care este opinia mea”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.