Partidul Liberal a decis să părăsească alianţa de guvernare şi să treacă în opoziţie, a anunţat vineri liderul PL Mihai Ghimpu, după ce joi a fost reţinut primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, membru al formaţiunii, relatează Deschide.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mihai Ghimpu se declară convins că dosarul primarului, dar şi cel al fostului ministru Chirinciuc, sunt politice.

”Chipurile se luptă cu corupţia, dar de fapt se luptă cu Partidul Liberal care şi-a asumat nişte idealuri şi Unirea Republicii Moldova cu România”, iar „această politică în raport cu PL a devenit din ce in ce mai activă după venirea preşedintelui vostru (n.r. Igor Dodon). Înseamnă că această decizie vine de la Moscova”, a spus Ghimpu.

Liderul PL s-a arătat convins de nevinovaţia primarului general al Chişinăului şi a sugerat că toată răspunderea faţă de contractul pentru parcările cu plată a purtat-o viceprimarul Nistor Grozavu. 

”Primarul General reţinut ieri (joi – n.r.), pe motiv că Grozavu şi Gamreţchi au zis că el le-a dat indicaţii să semneze contractul. Acest dosar este din 2015 şi Primarul nu a fugit. A avut ocazia să ascundă probele dacă era vinovat. Primăria a rămas fără conducere. Ieri (joi – n.r.) a fost reţinut şi Secretarul General. Intenţia a fost de a lua întreaga conducere. Credeţi că în loc va veni un primar de dreapta pro-UE?”, a explicat Ghimpu. 

”Am citit ordonanţa şi acolo scrie că Dorin Chirtoacă a semnat certificatul de urbanism, dar certificatul e semnat de Grozavu. Primarul a pus acolo .... într-un colţ .... un fel de aprobare. Nu sunt prejudicii, judecă doar pentru nişte intenţii ...”, a adăugat el. 

”Cât de bine s-a jucat: trei referendumuri, decizia instanţei de fond, pe urmă decizia la Apel chiar dacă exista decizia de data trecută de la CSJ ... pe urmă reţinere. Lovit din toate părţile. Iese că PL îi cel mai rău, o să vedem noi peste o perioadă de timp cine este cel mai rău ...”, a mai spus el. 

În cadrul aceleaşi conferinţe de presă, Mihai Ghimpu a prezentat rezultatele propriei anchete în dosarul ministrului Transporturilor.

Potrivit lui, procurorii operează în instanţă doar cu imaginile difuzate în presă, care nu demonstrează nicio infracţiune săvârşită de Iurie Chirinciuc.

Liderul PL mai spune că licitaţia cu compania denunţătoare nu a fost organizată pe timpul lui Chirinciuc, ci pe timpul unui fost ministru. ”E un contract care i-a fost lăsat moştenire”, a spus Ghimpu.

Preşedintele PL acuză procurorii anticorupţie de falsificare de probe în dosarul lui Iurie Chirinciuc: “Eu am ieşit în conferinţă şi am zis că l-au reţinut pentru ca a furat lut ca să facă drumuri, iar pe urmă ei au ieşit cu trei capete de acuzare. ‚Aaaa... nu-ţi place un cap de acuzare, ţine trei’”. 

La runda de întrebări, Ghimpu spune că minştrii PL îşi vor depune luni dimisia, dar îşi vor exercita mandatul până când şeful statului va semna decretele în acest sens. 

Reprezentanţii Partidului Democrat au afirmat, într-un comunicat publicat după decizia PL de a se retrage de la guvernare, că „problemele legate de dosarele de corupţie trebuie clarificate în instanţele de drept, nu în interiorul partidelor sau al alianţelor politice”.

„Partidul Democrat din Moldova a luat act de decizia anunţată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliţia majoritară. Urmează ca această decizie să fie analizată în cadrul şedinţei săptămânale a PDM, care va avea loc marţi, 30 mai, când vom reveni şi cu comentarii detaliate pe marginea acestui subiect”, se arată în document.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.