Partidul de dreapta Lege şi Justiţie (PiS), care se află la putere de trei ani în Polonia, a câştigat alegerile locale de duminică cu 32, 3% conform exit-pollurilor, însă rezultatul a fost unul dezamăgitor, care a crescut optimismul în opoziţie, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform exit-pollurilor, PiS a obţinut 32,3% din voturi, faţă de 37,6% la alegerile parlamentare din 2015. Acesta este, însă, un rezultat mai bun decât cel obţinut la alegerile locale din 2014, atunci când au obţinut 26,9%.

Platforma Civică, principalul partid de opoziţie, a câştigat 24,7% din voturi, aproape acelaşi rezultat ca în 2015. Fostul partener de coaliţie al Platformei, Partidul Poporului Polonez, a obţinut 16,6%.

Cea mai mare înfrângere pentru PiS a fost în Varşovia. Rafal Trzaskowski, candidatul Platformei Civice, a câştigat alegerile cu 54,1% din voturi, învingându-l pe ministrul adjunct al Justiţiei, Patryk Jaki. Mai mult, PiS nu a câştigat alegerile în niciunul dintre oraşele importante ale Poloniei.

Activiştii din opoziţie portretizează rezultatele ca fiind unele pozitive, susţinând că la nivel naţional, cele două partide anti-PiS au obţinut 41% dintre voturi, cu aproape 10% mai mult decât partidul aflat la putere.

Jaroslaw Kaczynski, liderul PiS, a numit rezultatul o victorie şi a subliniat că este cel mai bun rezultat din istoria partidului său la alegerile locale. Mesajul transmis susţinătorilor partidului a fost, însă, mai precaut.

„Trebuie să muncim şi iar să muncim. Este începutul unei campanii electorale care se va încheia în mai 2020. Avem mult de muncă în faţă, dar ne vom descurca”, a afirmat Kaczynski.

Rezultatul alegerilor subliniază divizările din Polonia privind programul de guvernare al PiS, care a stârnit îngrijorări din partea Uniunii Europene, care a acuzat Polonia că nu îşi respectă angajamentele democratice.

Tensiunile cu Bruxellesul au ieşit la iveală vineri, Curtea Europeană de Justiţie cerând Poloniei să suspende reformele aduse Curţii Supreme până când Curtea va putea analiza dacă aceste schimbări încalcă standardele europene.

PiS beneficiază de susţinerea polonezilor din oraşele mici şi a conservatorilor sociali, cei care se regăsesc în mesajul anti-imigranţi, susţinut de o mândrie naţională, promovat de partidul aflat la putere. De asemenea, votanţii cu situaţii financiare precare au fost convinşi de ajutoarele sociale generoase acordate de PiS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.