Partidul Laburist (Labour), principalul partid britanic din opoziţie, subminat de disensiuni, se exprimă luni prin vot asupra poziţiei sale cu privire la Brexit şi ar putea decide... să hotărască mai târziu cu privire la acest lucru, aşa cum doreşte liderul formaţiunii Jeremy Corbyn, asupra căruia se exercită presiuni să ia poziţie în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Congresul s-a deschis în weekend, în staţiunea balneară Brighton, în sudul Angliei, în toiul unor sfâşieri pe tema Brexitului.

Jeremy Corbyn spune că, dacă ajunge la putere, Guvernul său va organiza un referendum care să propună, pe de o parte, o ”ofertă credibilă” a unui acord cu privire la o ieşire din UE, care ar include ”o nouă uniune vamală” cu UE şi garanţii cu privire la drepturile sociale şi mediu, iar pe de altă parte o rămânere în UE.

La peste trei ani de la referendumul din iunie 2016, Brexitul a fost amânat în două rânduri. Termenul este stabilit în prezent la 31 octombrie, iar premierul conservator Boris Johnson vrea cu orice preţ să iasă din UE la această dată, în pofida unei legi care-i impune să ceară o nouă amânare, în cazul în care nu reuşeşte să încheie un acord în luna următoare.

În rândul laburiştilor, nume grele exercită presiuni asupra lui Corbyn să ia poziţia de a rămâne în UE, ca de exemplu Tom Watson, numărul doiîn partid. El îndeamnă partidul să susţină ”fără ambiguitate” rămânerea în UE într-un referendum pe care vrea să-l vadă având loc chiar înaintea unor alegeri legislative anticipate.

Un semn al amplorii crizei care zguduie ţara, Tom Watson a scăpat ca prin urechile acului unei încercări de desfiinţare a postului său de şef adjunct, o iniţiativă de care Corbyn, liderul partidului sin 2015, nu avea cunoştinţă. ”Ea nu a avut loc, am intervenit eu”, a declarat diminică Jeremy Corbyn la BBC.

Liderul laburist, în vârstăde 70 de ani, vrea ca mai întâi să ajungă la putere, iar apoi să negocieze un acord cu Bruxellesul şi să organizeze un referendum.

NEUTRI SAU NU?

Delegaţii partidului urmează să tranşeze luni seara, prin vot asupra unei moţiuni care să oblige Partidul Laburist să susţină ”cu energie” rămânerea în UE, printr-un al doilea referendum, dar şi asupra altei moţiuni, apropiate liniei lui Corbyn, prin care decizia să fie amânată până la un congres dedicat acestui subiect.

O a treia moţiune îl susţine pe Jeremy Corbyn, subliniind asupra clarităţii poziţiei sale şi subliniază că partidul este necesar să caute ”să surmonteze disensiunile”.

Deputatul John McDonnell, un nume greu în partid, în care este însărcinat cu problemele economice, a catalogat aceste divergenţe de puncte de vedere drept o ”dezbatere democratică şi onestă” în cadrul formaţiunii.

”Nu confundaţi democraţia cu disensiunile. Lucrul la care asistăm noi este o dezbatere onestă”, a insistat McDonnell luni la BBC.

Însă cota încrederii lui Corbyn se află cel mai scăzut nivel înregistrat de un lider al opoziţiei în Regatul Unit, potrivit unui sondaj Ipsos MORI publicat la sfârşitul săptămânii trecute. Trei sferturi (75%) dintre cei chestionaţi sunt nemulţumiţi de acţiunea sa.

Sondajele în vederea unor alegeri generale nu sunt deloc mai îmbucurătoare pentru Partidul Laburist, devansat puternic de Partidul Conservator (Tories) al lui Boris Johnson.

Un studiu Opinium/Observer publicat duminică creditează Partidul Conservator cu un avans de 15 puncte procentuale, cu 37% din intenţiile de vot, înaintea Partidului Laburist (22%).

Iar doar 31% dintre cei chestionaţi consideră că abordarea laburiştilor este clară, faţă de 58% cu privire la a conservatorilor şi liniei lui Boris Johnson de a părăsi orice s-ar întâmpla UE la 31 octombrie.

Liberal Democraţii (Lib-dem, centru) - care promit să revină pur şi simplu asupra Brexitului fără referendum - se află pe poziţia a treia cu 17%.

Jeremy Corbyn şi-a pierdut, de asemenea, unul dintre consilierii apropiaţi, Andrew Fisher care, potrivit The Sunday Times, demisionează deoarece nu crede în şansele partidului în vitoarele alegeri. Liderul laburist a dat asigurări că Andrew Fisher rămâne până la sfârşitul anului. ”El se va afla aici pentru campanie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.