Partidul german Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) - care se află în plină ascensiune în sondaje şi creditat pe locul doi la nivel naţional, în faţa Partidului Social Democrat (SPD) al lui Olaf Scholz - vrea să organizeze un referendum privind o ieşire a Germaniei din Uniunea Europeană (Dexit), în cazul în care ajunge la putere, anunţă o copreşedintă, Alice Weidel, într-un interviu publicat luni de Financial Times (FT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am putea organiza un referendum cu privire la Dexit, o ieşire a Germaniei din UE”, anunţă Alice Weidel.

Ea salută drept ”un model pentru Germania” ieşirea Regatului Unit din UE în urma unui referendum, în 2016.

UN MEMBRU AfD, CANDIDAT LA CANCELARIE ÎN 2025

AfD, creditat în sondaje cu un scor record (22%), care îl plasează în faţa SPD-ului lui Olaf Scholz, imediat după conservatori, îşi afişează voinţa de a guverna.

Următoarele alegeri legislative dunt prevăzute în 2025.

AfD vrea să prezinte în acest scrutin, pentru prima dată, un candidat la funcţia de cancelar.

Principalele partide au exclus să se alieze şi să guverneze cu această formaţiune anit-UE şi împotriva migraţiei, în contextul unei fragmentări tot mai mari a peisajului politic, care implică formarea unor coaliţii la nivel naţional şi regional.

MANIFESTAŢII URIAŞE ÎMPOTRIVA AfD

Trei scrutine regionale importante sunt programate în septembrie, în estul Germaniei, iar AfD este creditat pe primul loc de sondaje, cu 30%.

La Congresul din vară, AfD şi-a revendicat convingerile eurosceptice într-o Germanie în care apartenenţa la UE este susţinută de o foarte largă majoritate a populaţiei.

AfD se află încentrul unui scandal de zece zile, după dezvăluirea faptului că mai mulţi membri ai formaţiunii - inclusiv un apropiat la lui Weidel, au discutat recent despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină, la o adunare a unor membri ai mişcării identitare.

Aceste dezvăluiri au provocat un şoc în Germania, unde manifestaţii uriaşe împotriva AfD - acuzat de faptul că este un pericol la adresa democraţiei - au loc în întreaga ţară de mai multe zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.