Partidul Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd, de stânga) a anunţat joi că îl susţine pe rivalul preşedintelui în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan, opozantul Kemal Kiliçdaroglu, înaintea tururlui doi al alegerilor prezidenţiale, prevăzute duminică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recep Tayyip Erdogan, care s-a clasat primul, în primul tur, la 14 mai, îşi atacă neîncetat rivalul, pe care-l cataloghează drept ”terorist”, din cauza susţinerii HDP, obligându-l pe Kemal Kiliçdaroglu la un contaatac de dreapta.

”Noi nu renunţăm la transformarea către democraţie, justiţie, bunăstare şi libertate”, a anunţat în faţa presei unul dintre copreşedinţii HDP, Mithat Sancar.

”Erdogan nu a fost niciodată o opţiune pentru noi”, a declarat, la rândul său, Pervin Buldan, care i-a îndemnat pe susţinătorii HDP să se prezinte la urne pentru a pune capăt ”regimului unui singur om”.

Guvernul leagă HDP de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare armată calificată drept ”teroristă” de către Ankara şi aliaţii săi din Occident.

Recep Tayyip Erdogan, care a obţinut 49,5% dintre voturile exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale, la 14 mai, denunţă la mitinguri şi în alte intervenţii o presupusă complicitate între cele două formaţiuni, cu scopul de a-l discredita pe Kemal Kiliçdaroglu, care a obţinut 44,9% dintre voturile exprimate la 14 mai.

HDP l-a susţinut pe Kemal Kiliçdaroglu în primul tur şi a renunţat să prezinte un candidat propriu în alegerile prezidenţiale, în pofida prezenţei Partidului Bun (Iyi Part,i naţionalist) între cele şase partide ale coaliţiei opoziţiei.

Kemal Kiliçdaroglu a anunţat miercuri un acord cu un micropartid xenofob şi antikurd în turul doi, acuză HDP.

HDP, ameninţat cu interzicerea, a prezentat, la 14 mai, condidaţi în alegerile legislative sub sigla Partidului Stângii Verzi (YSP, stânga), care a obţinut 61 de mandate în Parlament, devenind a treia forţă politică din Turcia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.