Partidul anticorupţie OLaNO (de opoziţie, de centru-dreapta) a câştigat, sâmbătă, alegerile parlamentare din Slovacia, obţinând 24,87 la sută din totalul voturilor, conform rezultatelor oficiale parţiale, după anunţarea voturilor de la 83 la sută din secţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul de până acum, Peter Pellegrini, a recunoscut înfrângerea partidului său Smer-SD (18,73 la sută) în faţa formaţiunii OLaNO a lui Igor Matovic.

“Felicitări câştigătorului”, a spus Pellegrini în faţa presei, noaptea trecută, precizând că un “marketing bun” i-a permis lui Matovic să ajungă la putere, dar acest lucru “nu este de ajuns pentru a guverna”.

El a vorbit şi despre posibilitatea unei “coaliţii de reconciliere” cu OLaNO. “Să nu spuneţi niciodată ‘niciodată’”, le-a spus Pellegrini jurnaliştilor atunci când a fost întrebat de o astfel de variantă, adăugând însă că întrebarea ar trebui să-i fie pusă lui Markovic.

Fondatorul şi conducătorul OLaNO (Oameni obişnuiţi şi personalităţi independente), Igor Matovic, pare bine poziţionat pentru a i se încredinţa formarea unui guvern de coaliţie. El a declarat că a discutat la telefon cu preşedinta liberală Zuzana Caputova, cu care se va întâlni luni sau marţi, însă aşteaptă rezultatele definitive pentru a acţiona mai clar. Duminică, Matovic va începe discuţii preliminare cu şefii celorlalte partide de opoziţie.

Scrutinul a fost marcat de dorinţa unei părţi a populaţiei de a se încheia o epocă marcată de corupţie şi de moartea în urmă cu doi ani a jurnalistului Jan Kuciak, care a anchetat această problemă.

Jan Kuciak şi logodnica sa Martina Kusnirova au fost ucişi acasă, în februarie 2018, în timp ce jurnalistul se pregătea să publice o anchetă despre presupuse legături între politicieni slovaci şi mafia italiană şi despre fraude la fonduri agricole europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.