Partidul anti-sistem Vetevendosje din Kosovo pare să câştige alegerile de duminică, arată rezultatele parţiale, complicând şi mai mult eforturile Occidentului de a rezolva disputa teritorială veche cu Serbia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rezultatele publicate de Comisia Electorală de Stat, care se bazează pe numărarea a 46% din voturi, arată că Vetevendosje este pe primul loc, cu 48% din voturi, în timp ce un alt partid de opoziţie, Partidul Democrat din Kosovo (PDK) ar fi pe locul al doilea, cu 18,3% din voturi.

Partidul de guvernământ Liga Democrată din Kosovo (LDK) s-ar plasa pe locul al treilea, cu 13,7% din voturi, iar Alianţa pentru Viitorul Kosovo (AAK) ar obţine 8,2% din voturi.

Liderul Vetevendosje, Albin Kurti, care anul trecut a fost premier al Kosovo timp de cinci luni, a atras sprijinul populaţiei cu promisiunea de a lupta cu corupţia generaliată şi de a nu ceda în dialogul cu Serbia, care a pierdut controlul asupra Kosovo în 1999, după bombardamentele NATO.

”Kosovo, ca stat independent, se întoarce către poporul său ca sursă de suveranitate”, a declarat Kurti reporterilor, după ce şi-a exprimat votul.

Potrivit rezultatelor preliminare, Vetevendosje nu va obţine, probabil, o majoritate de 61 de locuri în Parlament şi va trebui să găsească un partener de coaliţie pentru a forma un guvern.

Serbia, susţinută de Rusia, nu recunoaşte independenţa Kosovo, afirmând că trebuie să protejeze drepturile minorităţii sârbe. Negociatorii din Uniunea Europeană şi Statele Unite nu au reuşit să asigure un compromis care să permită Kosovo să intre în organizaţii internaţionale, cum sunt Naţiunile Unite şi NATO.

Cu o treime din forţa de muncă în şomaj şi cu un produs intern burt pe cap de locuitor de 4.300 de dolari, Kosovo rămâne cea mai săracă ţară din regiunea Balcanilor de Vest.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.