Partidele arabe israeliene sunt pe cale să înregistreze marţi cel mai bun scor din istoria lor, în urma alegerilor legislative din Israel, o performanţă care le nu este suficientă însă în atingerea obiectivului de a împiedica victoria lui Benjamin Netanyahu, marele câştigător al scrutinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În alegerile legislative din septembrie, ”Lista Unită” a partidelor arabe israeliene a surprins impunându-se drept a treia forţă politică din Israel, cu 13 din cei 120 de deputaţi din Knesset (parlamentul israelian), cel mai bun rezultat obţinut de formaţiunile arabe împreună.

Şase luni mai târziu, partidele arabe israeliene speră să obţină 16 mandate, în baza furiei electoratului arab faţă de ”planul Trump” de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, susţinut de către Netanyahu şi rivalul său în alegeri Benny Gantz.

Acest plan prevede transformarea Ierusalimului în capitala ”indivizibilă” a Israelului, dar şi transferul controlului unui număr de aproximativ zece oraşe şi sate arabe din Israel unui viitor stat palestinian, ceea ce i-a şocat pe mulţi arabi israelieni, care au declarat că se simt ca nişte cetăţeni de rangul ”doi”.

”Lista Unită” - din care fac parte islamişti, liberali, socialiştişi comunişti - a rămas pe locul trei şi urmează să obţină cel mai bun scor, potrivit ultimelor estimări, care o credita marţi cu 15 mandate.

”Este vorba despre un succes istoric”, s-a felicitat Ayman Odeh, liderul ”Listei Unite”, într-o conferinţă de presă, în oraşul său natal, Haifa (nord). ”Vreau să mulţumesc publicului nostru, atât alegătorilor arabi, cât şi evreilor care au susţinut Lista Unită”.

Performanţa partidelor arabe israeliene nu a reuşit însă să diminueze scorul lui Netanyahu - inculpat de corupţie într-o serie de dosare -, care se îndreaptă, la rândul său, către cea mai bună performanţă a sa la conducerea Partidului Likud (dreapta), cu 36 de mandate, potrivit ultimelor rezultate, nedefinitive.

”Nu cunoaştem rezultatele definitive, însă Guvernul pe care-l va forma Netanyahu va fi cel mai periculos din istoria Israelului”, a avertizat marţi Odeh, care îl cataloighează pe premierul în exerciţiu drept ”cel mai mare provocator al cetăţenilor arabi”.

”Suntem pregătiţi să ne angajăm într-o adevărată luptă cu extrema dreaptă. Această luptă trebuie să fie populară şi trebuie purtată cu participarea poporului arab şi a partidelor evreieşti democratice”, a adăugat el.

Odeh şi o parte a membrilor blocului său l-au recomandat, fără succes, în toamnă, pe Benny Gantz, rivalul lui Netanyahu, în postul de premier, pentru a pune capăt regimului şefului în exerciţiu al Guvernului, care urmează să fie judecat la 17 martie.

Arabii israelieni - care reprezintă aproximativ 20% din populaţia israeliană - sunt descendenţi ai palestinienilor rămaşi pe pământurile lor după înfiinţarea Israelululi, în 1948.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.