Parlamentul ucrainean a aprobat marţi revocarea lui Oleksii Reznikov din funcţia de ministru al apărării şi a lui Rustem Umerov din funcţia de şef al agenţiei de privatizare a statului, deschizând astfel calea pentru ca Umerov să preia funcţia lui Reznikov, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duminică, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că îl demite pe Reznikov şi l-a propus pe Umerov pentru a-l înlocui. Pentru a face acest lucru, el a cerut parlamentului să aprobe revocarea lor din funcţiile actuale şi să sprijine numirea lui Umerov în funcţia de ministru al apărării.

Parlamentul a finalizat prima etapă a procesului în două voturi separate marţi şi se aşteaptă să susţină numirea lui Umerov într-un nou vot, miercuri.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Reznikov a demisionat luni.

Această remaniere reprezintă cea mai mare reorganizare a instituţiei de apărare în cele 18 luni de război cu Rusia.

În vârstă de 41 de ani, Rustem Umerov, un tătar din Crimeea şi fost deputat, a condus Fondul Proprietăţii de Stat din septembrie 2022 şi este creditat pe scară largă pentru că a redresat o instituţie care a fost frecvent implicată în scandaluri de corupţie. De asemenea, el a relansat vânzările de proprietăţi de stat, obţinând venituri record pentru stat în timpul războiului.

Într-o postare pe Facebook, el a enumerat realizările Fondului din ultimul an şi le-a mulţumit celor care l-au susţinut.

"Ne aşteaptă noi provocări, chiar mai importante. Trebuie să fim cât mai eficienţi posibil, pentru că fiecare oră de întârziere reprezintă viaţa apărătorilor noştri", a scris el.

CITEȘTE ȘI Cine este Rustem Umerov, viitorul ministru al apărării din Ucraina

Reznikov s-a aflat în prima linie a lobby-ului făcut de Kiev pentru a obţine arme occidentale în lupta împotriva invaziei Rusiei. Dar plecarea sa, după luni de acuzaţii de corupţie la adresa ministerului său - deşi nu şi a lui personal -, nu este de aşteptat să aibă un mare impact asupra operaţiunilor militare.

Confirmând că parlamentul a votat pentru demiterea lui Reznikov, Ministerul Apărării a salutat activitatea acestuia şi a enumerat câteva dintre armele pe care Ucraina le-a primit de la invazia pe scară largă a Rusiei. "A deţinut această funcţie timp de 22 de luni şi a făcut imposibilul posibil, asigurând aprovizionarea cu arme pe scară largă pentru armata ucraineană din partea lumii libere", a declarat ministerul pe platforma X. Acesta a adăugat că avioanele de luptă F-16, pe care Kievul nu le-a primit până acum, "vor face victoria Ucrainei inevitabilă".

CITEȘTE ȘI UPDATE - Ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov anunţă că şi-a depus demisia la Parlament. În ce context intervine plecarea unuia dintre principalii actori în războiul împotriva Rusiei / Cine este Rustem Umerov, înlocuitorul său

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.