Parlamentarii ucraineni au adoptat amendamente care autorizează folosirea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor ucraineni după decesul acestora, o problemă aflată în centrul unei dezbateri de societate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ucraina a adoptat la sfârşitul lui 2023 o lege care autorizează femeile şi bărbaţii militari să-şi congeleze în mod gratuit celulele de reproducere înainte de a pleca pe front.

Una dintre prevederile legii, care urmează să intre în vigoare la sfârşitul lui martie, impune distrugerea spermei şi ovocitelor congelate ale militarilor, în caz de deces.

Miercuri, 264 de deputaţi au adoptat un amendament care prevede păstrarea gratuită a acestor prelevări timp de trei ani după moarte, după care partenerul militarului defunct poate plăti pentru a prelungi păstrarea,

Niciun deputat nu a votat împotriva acestui amendament, susţinut de Ministerul Sănătăţii.

Este vorba despre o problemă foarte sensibilă în Ucraina, puternic îndoliată de invazia Rusiei, în urmă cu aproape doi ani.

Impunerea distrugerii ovocitelor şi spermatozoizilor militarilor căzuţi pe front a fost denunţată ca nedreaptă de către unii ucraineni, între care şi avocata Olena Babîci.

Într-un mesaj amplu partajat pe reţele de socializare, ea evocă situaţia uneia dintre clientele sale, al cărei soţ a fost ucis în război după ce şi-a congelat sperma.

Această situaţie a declanşat un val de critici ale acestei măsuri, iar aleşii au promis să modifice legea înainte să intre în vigoare.

Şi alte prevederi ale legii ridicau probleme, anunţa săptămâna aceasta o avocată specializată în probleme medicale, Ala Ţîmanovska.

Potrivit Codului Civil ucrainean, procurele semnate de către o persoană prin care îşi autorizează partenerul să-i folosească sperma sau ovocitele devin caduce după deces.

Un copil născut în acest fel nu poate fi moştenitorul legal al părintelui decedat, potrivit avocatei.

Amendamentele aprobate miercuri au ca scop să modifice Codul Civil şi Codul Familiei în termen de trei luni.

Ucraina nu-şi prezintă în mod public pierderile în armată, însă potrivit unor estimări americane, dezvăluite în august de ziarul The new York Times (NYT), Războiul din Ucraina s-a soldat cu aproape 70.000 de morţi şi până la 120,.000 de răniţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.