Majoritatea populistă slovacă a adoptat în Parlament o reformă controversată a Codului Penal, în pofida unor critici ale Uniunii Europene (UE), preşedintei în exerciţiu slovace şi opoziţiei, care a boicotat votul, o reformă care prevede o reducere a pedepselor în dosare de corupţie şi delicte economice în această ţară cu 5,4 milioane de locuitori membră UE şi NATO, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total 78 de deputaţi din coaliţia aflată la putere, într-un Parlament cu 150 de mandate, au susţinut joi seara această lege, asupra căreia opoziţia nu s-a exprimat prin vot.

Textul, adoptat într-o procedură legislatibvă de urgenţă, reduce perioada de prescriere a unor infracţiuni - inclusiv violul - de la 20 la 10 ani.

Începând de la 20 martie, procurorul general Maros Zilinka urmează să dispună de atribuţii sporite.

Preşedinta liberală slovacă Zuzana Caputova a criticat imediat noua lege.

”Adoptarea amendamentului la Codul Penal este o veste proastă pentru Slovacia şi toţi cetăţenii ei”, denunţă ea într-un comunicat.

”Este inacceptabil ca modificări atât de grave în politica penală a statului să aibă loc fără un proces legslativ adecvat”, a denunţat ea.

Ea anunţă că ”ia în considerare toate opţiunile posibile (...) să împiedice intrarea în vigoare a acestei legi”.

Însă, în virtutea Constituţiei slovace, vetoul preşedintei poate fi anulat cu o majoritate simplă.

MII DE MANIFESTANŢI

Manifestaţii la care au luat parte mii de persoane au avut loc joi în 15 oraşe slovace, iar o manifestaţie mare a avut loc la Bratislava miercuri, în semn de protest faţă de această reformă a Codului Penal.

UE s-a pronunţat recent împotriva acestui plan de reformă.

”Noi am cerut Guvernului slovac să nu adopte aceste reforme. Şi mai ales să nu recurgă la o procedură accelerată, fără o consultare adecvată şi aprofundată a părţilor vizate”, anunţa în ianuarie un purtător de cuvânt al Comsiei Europene (CE).

Problema reformelor Codului Penal ar putea influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale prevăzute în martie.

Zece candidaţi s-au înscris în scrutin, al cărui prim tur este prevpzut la 23 martie.

Partidul Smer-SD al premierului Robert Fico susţine candidatura liderului Partidului Hlas-SD, Peter Pellegrini, preşedintele Parlamentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.