Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a adoptat miercuri un proiect de lege care facilitează mobilizarea în armată, un text validat în doar două zile de către Legislativ, care urmează să fie promulgat de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru a intra în vigoare, însă Kremlinul dezminte că este vorba despre premisele unei noi mobilizări a rezerviştilor pe front în Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit noii legi, un rezervist urmează să poată fi miobilizat pe cale electronică - printtr-un portal al serviciilor publice ruseşti sau prin înmânarea ordinului unui terţ.

În prezent, convocările sunt remise în mod obligatoriu în mod personal.

Numeroşi ruşi care pot fi mobilizaţi se sustrag convocării nemaiducându-se la adresa oficială.

Acest lucru urmează să nu mai fie posibil în curând.

Textul a fost adoptat în fugă.

Duma de Stat, Camera inferiară a Parlamentului rus, l-a adoptat în câteva ore, marţi.

Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apărat pripa autorităţilor şi a apreciat că ”aceste documente” sunt ”extrem de importante”.

Peskov subliniază că această lege este necesar în primul râns ”să repare” ”debandada” din birourile de înregistrare militară care a avut loc la mobilizarea ordonată în septembrie 2022 de către Vladimir Putin.

Această nouă lege provoacă o emoţie puternic în rândul unei părţi a populaţiei ruse, care vede în ea dovada pregătirii unui nou val de mobilizare, în contextul în care Rusia întâmpină dificultăţi în asaltul din ucraina.

După intrarea în vigoare a legi, orice rus mobilizat ”va fi considerat refractar” - un delict care se pedepseşte cu închisoarea -, ”dacă refuză convocarea sau nu poate fi contactat”.

După ce a negat că pregătea o mobilizare, Rusia a mobilizat, în urma unei serii de înfrângeri militare, 300.000 de rezervişti la luptă în Ucraina.

Zeci de mii, dacă nu sute de mii de ruşi au fugit din ţară de frica de a fi trimişi să lupte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.