Parlamentul italian a fost convocat la 24 ianuarie să-l aleagă pe succesorul preşedintelui Sergio Mattarella, al cărui mandat de şapte ani s-a încheiat la 3 ianuarie, a anunţat marţi Camera Deputaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această funcţie prestigioasă ar putea ajunge la actualul premier, Mario Draghi.

În pofida faptului că funcţia este mai ales onorifică, preşedintele republicii italiene are un rol-cheie în cazul unei crize guvernamentale.

În acest context, de altfel, a recurs Sergio Mattarella, în februarie, la fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), pentru  a-i succede lui Giuseppe Conte, care şi-a pierdut majoritatea în Parlament.

Mario Draghi, în vârstă de 74 de ani, se află de atunci la conducerea unei largi coaliţii guvernamentale din care merge de la stânga, la Liga (suveranism) a lui Matteo Salvini şi dreapta lui Silvio Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, care se vede preşedinte dar care este considerat dezbinător şi are probleme cu justiţia.

Presa italiană vehculează de mai multe săptămâni diverse nume la succesiunea lui Sergio Mattarella, un sicilian în vârstă de 80 e ani care a încarnat unitatea în vremuri de furtună.

Între cele mai citate nume se află cel al fostului preşedinte democrat-creştin al Camerei Deputaţilor Pier Ferdinando Casini, şi ale foştilor şefi de guvern Paolo Gentiloni, în prezent comisar european însărcinat cu Economia, şi Giuliano Amato, un european fervent, în vârstă de 82 de ani, care a participat la redactarea Constituţiei europene.

Modul alegerii preşedintelui este complex.

Deputaţii şi senatorii, cărora li se alătură reprezentanţi ai 20 de regiuni italiene - aproximativ 1.000 de persoane în total - se reunesc pentru a vota.

În primele trei tururi de scrutin este necesară o majoritate de două treimi, însă începând de la al patrulea tur de scrutin este de ajuns o majoritate simplă.

Votul are loc cu buletine secrete, ceea ce a condus la surprize în trecut, iar unii dintre votanţi nu ezită să încalce disciplina de partid.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.