Parlamentul iranian a adoptat, duminică, un proiect de lege prin care este interzisă finanţarea terorismului, un text criticat de conservatori, dar considerat esenţial pentru a salva acordul nuclear după retragerea Statelor Unite, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest proiect de lege este unul dintre cele patru propuse de guvernul iranian ca răspuns la cererile Grupului Internaţional de Acţiune Financiară (GAFI) pentru ca republica islamică să fie retrasă de pe lista neagră a teritoriilor care nu cooperează.

Textul a fost aprobat cu 143 de voturi „pentru” şi 120 „împotrivă”.

GAFI este un organism interguvernamental cu sediul la Paris, înfiinţat în 1989 de G7, care luptă pentru combaterea spălării de bani şi împotriva finanţării terorismului. 

În luna iunie, entitatea a dat un răgaz de 3 luni Iranului pentru a adopta mai multe legi necesare pentru ca statul să fie retras din lista statelor necooperante.

„Nici preşedintele, nici eu nu putem garanta că vor fi rezolvate toate problemele dacă aderăm la Convenţia ONU”, a afirmat ministrul iranian de Externe, Mohamad Javad Zarif, în dezbaterea de dinaintea votului. „Dar pot asigura că să nu aderăm ar da Statelor Unite mai multe motive de a ne face mai multe probleme”.

Proiectul de lege permite Iranului - care alături de Coreea de Nord este trecută pe lista neagră - să se alinieze normelor internaţionale şi să adere la Convenţia ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.