Parlamentul Franţei a adoptat joi o moţiune condusă de opoziţie prin care cere guvernului să condamne China pentru ”crime împotriva umanităţii şi genocid” împotriva minorităţii sale musulmane uigure şi să ia măsuri de politică externă pentru a opri acest lucru, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moţiunea, fără caracter obligatoriu, condusă de Partidul Socialist şi susţinută de alte câteva partide de opoziţie, a fost adoptată cu 169 de voturi pentru şi un vot împotrivă.

Înainte de începerea Jocurilor Olimpice de iarnă din China, moţiunea cere, de asemenea, guvernului să protejeze rezidenţii uiguri din Franţa împotriva oricărei intimidări sau hărţuiri din partea Chinei.

Ambasada Chinei în Franţa a declarat că acuzaţiile de genocid sau alte abuzuri comise împotriva populaţiei sale uigure sunt ”pure minciuni”.

Activiştii şi experţii ONU în drepturi spun că cel puţin 1 milion de musulmani sunt reţinuţi în lagăre din regiunea de vest Xinjiang.

Activiştii şi unii politicieni occidentali acuză China că se foloseşte tortură, muncă forţată şi sterilizări.

China neagă orice încălcare a drepturilor omului în Xinjiang şi spune că taberele sale oferă pregătire profesională şi sunt necesare pentru combaterea extremismului.

”Acuzaţiile care provoacă senzaţie referitoare la Xinjiang, cum ar fi ”genocidul”, sunt minciuni pure bazate pe prejudecăţi şi ostilitate faţă de China”, a declarat ambasada Chinei în Franţa, într-un comunicat pe site-ul său.

Comunicatul a adăugat că problemele din Xinjiang nu sunt legate de etnie, religie sau drepturile omului, ci despre lupta împotriva terorismului, radicalizării şi separatismului, care privesc suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea naţională a Chinei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat în decembrie că nu vrea ”să politizeze” Jocurile Olimpice.

Statele Unite ale Americii, Australia şi Marea Britanie se numără printre naţiunile occidentale care au spus că nu vor trimite oficiali la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, pentru a trimite Chinei un mesaj cu privire la situaţia în materie de drepturile omului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.