Dezbateri, fără vot în Parlamentul francez au confirmat disensiunile politice pe tema intervenţiei franceze în Siria, susţinută de majoritate, UDI-Agir şi cu unele excepţii de socielişti şi puternic criticată de Les Républicains, stânga radicală şi FN, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În faţa unui hemiciclu aproape gol în dreapta, Edouard Philippe a reluat luni argumentaţia folosită duminică seara de Emmanuel Macron, care şi-a justificat îndelung decizia de a ataca instalaţii de producţie de armament chimic aparţinând regimului lui Bashar al-Assad.

”În mai 2017, preşedintele Republicii a definit foarte precis linia roşie: un atac chimic dovedit, care poate fi atribuit forţelor armate siriene, va antrena o ripostă imediată. Riposta noastră a fost amplu justificată în cauzele sale. În modalităţile sale, ea a fost atent proporţionată”, a subliniat premierul.

”Am transmis astfel un mesaj ferm, un mesaj clar, un mesaj puternic. Vrem să spunem că nicio victorie militară nu poate fi câştigată cu impunitate cu ajutorul armelor chimice”, a insitat el, amintind că Franţa a acţionat în baza unor informaţii de la propriile servicii.

”Nicio soluţie politică nu va fi găsită atât timp cât folosirea armei chimice va rămâne nepedepsită”, a subliniat el. ”Cu armele chimice raţiunea şi civilizaţia se clatină pe termen lung”, a pledat premierul.

Philippe a dat asigurări că Franţa ”nu intră într-o logică a escaladării” şi rămâne ataşată ”multilateralismului”. El a respins totodată orice ”urmare” a Statelor Unite.

”Preşedintele Republicii continuă să dialogheze cu omologii săi”, a subliniat el, argumentând că acţiunea Franţei ”a primit un foarte larg sprijin internaţional”.

Însă liderul deputaţilor LR Christian Jacob a deplâns ”o ocazie ratată”, într-o intervenţie aplaudată de deputaţi comunişti, FLI şi FN.

”Intervenind fără mandat, ne temem că Franţa s-a izolat încă un pic în această regiune a lumii”, a argumentat Jacob, care şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că ”nu lucrăm la o soluţie împărtăşită cu Rusia”, fără care ”nu se va face nimic în Siria”.

”CUIB DE VIESPI”

Liderul LFI Jean-Luc Mélenchon a apreciat că ”am intervenit militar în cel mai rău cuib de viespi de pe planetă”, ”fără probe”. ”Am acţionat fără mandat ONU, este fără îndoială, pentru Franţa, lovitura cea mai importantă dată diplomaţiei sale”, în opinia sa.

Comunistul Jean-Paul Lecoq a denunţat ”acte de război ilegale fără mandat ONU doar cu voinţa de represalii”.

Aceşti vorbitori au deplâns de asemenea faptul că nu există o voinţă. 

Emmanuel Macron a amintit duminică faptul că Legea fundamentală garantează o ”informare” a Parlamentului, şi tot ea stabileşte că ”şeful armatelor este şeful statului”.

Liderul grupului LREM Richard Ferrand a denunţat în aceste opoziţii ”elucubraţii de rea credinţă” care ”delegitimează acţiunea armatelor noastre, munca serviciilor nostre de informaţii şi a unor ONG-uri care, la faţa locului, au relatat atrocitatea atacului comis de regimul sirian”.

Potrivit liderului grupului MoDem Marc Fesneau, "a sta fără să se acţioneze ar fi însemnat a se condamna la a fi spectator pasiv la acte de barbarie şi într-un fel a le legitima”.

Copreşedintele grupului UDI-Agir-Indépendants, Franck Riester, este de aceeaşi părere. În opinia sa, ”să nu se facă nimic ar fi fost o mărturisire a neputinţei, o renunţare”.

Conducătoarea socialiştilor, Valérie Rabault a deplâns că  ”Franţa a acţionat pentru dreptul internaţional şi fără dreptul internaţional”.

Aceleaşi clivaje sunt prezente în Senat, unde socialiştii şi reprezentanţii centrului au susţinut intervenţia apărată de ministrul Afacerilor Externe Jean-Yves Le Drian.

”Franţa nu este izolată. Ea dispune de aliaţi şi susţinători. Din contră, Rusia s-a izolat puţin câte puţin. Ea s-a izolat susţinându-l cu orice preţ pe (preşedintele sirian Bashar al-)Assad”, a pledat liderul senatorilor PS Patrick Kanner.

Invers, senatorul FN Stéphane Ravier a văzut în această intervenţie ”o greşeală majoră”, în contextul în care ”regimul de la Damasc este singurul capabil să se opună Daech (acronimul arab al Statului ISlamic)”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.