Parlamentul European (PE), reunit în sesiune plenară, a adoptat prin procedura ridicării mâinii o rezoluţie prin care cere Uniunii Europene şi statelor membre UE să înscrie Gardienii Revoluţiei din Iran pe lista europeană a organizaţiilor teroriste, iar Teheranul avertizează că o asemenea decizie va avea ”consecinţe negative”, în contextul în care subiecte de fricţiune cu Uniunea se multiplică de mai multe luni, din cauza contestării din Iran şi Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un amendament adoptat miercuri, eurodeputaţii acuză Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (CGRI) de ”reprimarea manifestanţilor”, mobilizaţi împotriva puterii, după moartea la 16 septembrie a lui Mahsa Amini, dar şi ”furnizarea de drone Rusiei” în Războiul rus din Ucraina.

Statele membre UE s-au mobilizat pentru a obţine eliberarea unor cetăţeni, inclusiv a unora cu dublă naţionalitate, deţinuţi în Iran.

Franţa s-a declarat marţi ”extrem de îngrijorată” de starea sănătăţii lui Bernard Phelan, un francezo-irlandez în vârstă de 64 de ani, care a intrat într-o grevă a foamei şi refuză să bea apă.

Cele 27 de state membre UE au denunţat aprig execuţia la 14 ianuarie a iraniano-britanicului Alireza Akbari, un fost oficial de rang înalt la Ministerul iranian al Apărării, condamnat la moarte după ce a fost găsit vinovat de spionaj în contul serviciilor britanice de informaţii.

Aceste tensiuni consolidează dificultăţi în negocierile în dosarul nuclear iranian, aflate în impas, în pofida faptului că şeful diplomaţiei europene Josep Borrell l-a îndemnat pe omologul său iranian Hossein Abdollahian să continue ”eforturile” în vederea ajungerii la un acord, potrivit Ministerului iranian de Externe.

CĂTRE SANCŢIUNI ECONOMICE ŞI FINANCIARE?

În această rezoluţie adoptată joi se subliniază în mod explicit faptul că Forţele Qods şi miliţia Basij - afiliate Gardienilor Revoluţiei - este necesar să fie înscrise şi ele pe ”lista neagră”.

Având în vedere faptul că Gardienii revoluţiei sunt prezenţi în economia iraniană - prin intermnediul a numeroase întreprinderi pe care le controlează în mod direct sau indirect -, rezoluţia cere totodată interzicerea ”oricărei activităţi economice sau financiare” cu aceştia.

Eurodeputatul Yannick Jadot de la Europe Écologie les Verts consideră că a venit timpul ca ”braţul ideologic şi represiv al regimului mollahilor” să fie înscris pe lista europeană a organizaţiilor teroriste.

”Astfel, Europa se va ridica la înălţimea luptei magnifice a iranienilor şi iranienelor pentru libertatea lor şi valorilor Uniunii” Europene, subliniază el, insitând că mingea se află acum în terenul Consiliului European.

TENSIUNII

Teheranul a avertizat că o asemenea decizie ar avea ”consecinţe negative”, în contextul unei multiplicări a subiectelor de fricţiune cu UE, de mai multe luni, pe fondul contestării regimului în ţară şi al Războiului rus din Ucraina.

Această tensiune poate trece la un nou nivel dacă UE adoptă oponia majorităţii eurodeputaţilor, care i-au cerut să califice CGRI drept ”organizaţie teroristă”, aşa cum au făcut Statele Unite în 2019.

În fine, această decizie - complicat de pus în aplicare din punct de vedere juridic - revine Consiliului European, singurul abilitat să aplice sancţiuni.

Unele state membre UE s-au declatrat în favoarea acestei decizii, altele se arată mai prudente.

Un al patrulea pachet de sancţiuni al Iranului urmează să se afle pe agenda următoarei reuniuni a miniştrilor de Externe, la 23 ianuarie.

O ABORDARE ”EMOŢIONALĂ”

Luarea de poziţie a eurodeputaţilor este ”nepotrivită” şi are la bază o abordare ”emoţională”, a denunţat ministrul iranian de Externe Hossein Amir Abdollahian într-o convorbire la telefon cu Înaltul Reprezentant UE al Securităţii şi Politicii Externe Josep Borrell.

În opinia şefului diplomaţiei iraniene, UE ”şi-ar trage un glonţ în picior” prin înscrierea pe lista sa neagră a CGRI - considerat de către experţi forţa militară şi de securitate cea mai puternică a Iranului.

”CGRI este o instituţie oficială şi suverană care joacă un rol vital în asigurarea securităţii naţionale a Iranului şi regiunii, mai ales în lupta împotriva terorismului”, a subliniat ministrul iranian.

Introducerea CGRI pe lista neagră ”ar afecta securitatea, liniştea şi pacea”, a subliniat, la rândul său, Statul Major al armatei iraniene.

Fără angajamentul Gardienilor Revoluţiei, ”guvernele europene s-ar afla sub controlul Daesh”, acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), activ în continuare în Siria şi Irak.

Gardienii Revoluţiei (Sepah-e Pasdaran, în persană), înfiinţaţi în 1979, după victoria revoluţiei islamice împotriva puterii şahului, dispun de forţe terestre, navale şi aeriene şi de efective estimate la 120.000 de oameni.

Între atribuţiile Gardienilor Revoluţiei se află securitatea Golfului Persic şi Strâmtorii Ormuz, prin care trec numeroase petroliere, şi gestionarea programelor de dezvoltare balistică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.