Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri cu o majoritate largă ”liniile roşii” în negocierile Brexitului, refuzând ca un acord cu privire la viitorul relaţiei cu Regatul Unit, comercial, să fie încheiat înainte ca Londra să se retragă din Uniunea Europeană, relatează AFP şi Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reuniţi în şedinţă plenară la Strasbourg, eurodeputaţii au adoptat cu o largă majoritate - 516 voturi ”pentru”, 133 ”împotriva” şi 50 de abţineri - o rezoluţie care stabileşte mai multe linii roşii în vederea acestor negocieri.

Ei au respins încercări ale unor parlamentari britanici de a recunoaşte poziţia pro-UE a Gribraltarului în referendumul din Marea Britanie, scrie Reuters.

Rezoluţia, care include şi ”o factură de divorţ”, respinge astfel propunerea premierului britanic Theresa May, care vrea să poarte în paralel negocieri în vederea Brexitului şi cu privire la un acord comercial cu UE, scrie DPA.

Germanul Manfred Weber, membru CSU şi un influent lider în cadrul Partidului Popular European (PPE), a avertizat Londra că ”nu-şi va putea alege cireşele”.

”Un stat din afara UE nu poate să aibă aceleaşi condiţii sau condiţii mai bune decât un stat din interiorul UE”, a declarat, potrivit DPA, el în timpul dezbaterilor.

Parlamentul European urmează să aprobe acordul la care vor ajunge negociatorii Uniunii Europene şi Regatului Unit.

Părţile au termen până în martie 2019 să ajungă la un acord, după declanşarea Brexitului luna trecută.

PE a stabilit miercuri condiţii dure în vederea negocierilor, scrie The Associated Press.

Negociatorul-şef al UE Michel Barnier a apreciat că eventuale negocieri paralele cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniune şi cu privire la viitoarea relaţie comercială reprezintă ”o abordare foarte riscantă”, pe care vrea să o evite.

El le-a spus europarlamentarilor că, pentru ”a reuşi, avem nevoie, din contră, să consacrăm prima fază a negocierilor exclusiv ajungerii la un acord asupra principiului ieşirii” regatului din uniune.

Premierul britanic Theresa May a spus săptămâna trecută că doreşte negocieri în paralel atât în vederea Brexitului, cât şi cu privire la viitoarea relaţie - comercială -, însă preşedintele Consiliului European şi europarlamentari influenţi au argumentat împotrivă.

Negocierile în vederea Brexitului urmează să înceapă la sfârşitul lui mai, după ce liniile directoare de negociere ale celor 27 de state membre vor fi pecetluite în mandatul lui Barnier.

Londra a insistat din nou asupra faptului că vrea să se discute relaţia viitoare cât mai rapid posibil.

”Cele mai bune interese ale ambelor părţi ale acestor negocieri vor fi cel mai bine servite prin abordarea discuţiei tehnice despre viitoarea relaţie cât mai rapid posibil în cei doi ani pe care-i avem la dispoziţie”, a declarat Robin Walker, subsecretar de stat parlamentar însărcinat cu Brexitul.

În rezoluţie statele membre UE sunt totodată îndemnate să nu înceapă negocieri bilaterale cu Londra până când acordul cu privire la ieşire nu este definitiv.

De asemnea, Londra este îndemnată să-şi plătească facturile, care pot atinge 60 de milairde de euro.

Nigel Farage, unul dintre principalii susţinători ai Brexitului, a declarat că Marea Britanie nu va fi ţinută ostatică de Parlament.

”Vă comportaţi ca mafia, credeţi că suntem ostatici. Nu suntem. Suntem liberi să plecăm” a declarat Farage în huiduielile colegilor săi.

Ca o ”concesie”, după aceste huiduieli, Farage a spus că este dispus să înlocuiască cuvântul ”mafia” cu ”gangsteri”, pentru a menaja anumite sensibilităţi italiene.

Ambele părţi sunt de acord să soluţioneze mai întâi problema celor trei milioane de cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie şi a celor aproximativ un milion de britanici care locuiesc în alte state europene.

”Salut faptul că Parlamentul şi Consiliul (europene) au stabilit acest (punct) ca primă prioritate şi din perspectiva UE”, a declarat Walker .

Coordonatorul PE pentru Brexit Guy Verhofstadt a apreciat că poate ar fi fost mai bine să nu existe atât de multă pasiune în relaţiile de peste Canalul Mânecii.

”N-a fost niciodată o poveste de dragoste”, a declarat el, apreciind că a fost mai degrabă ”un mariaj de convenienţă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.