Parlamentul Republicii Moldova a început miercuri să ia măsuri pentru a-i împiedica pe membrii partidului pro-rus ŞOR, scos în afara legii, să candideze în alegerile locale pentru alte partide sau în calitate de candidaţi independenţi, după ce Curtea Constituţională a decis cu o zi înainte că au acest drept.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Constituţională a declarat partidul de opoziţie neconstituţional în iunie, dar a decis marţi că membrii săi au dreptul să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie dacă nu reprezintă partidul interzis.

Într-o acţiune îndreptată împotriva membrilor partidului ŞOR, parlamentul de la Chişinău a aprobat marţi în primă şi a doua lectură un amendament la Codul Electoral care interzice accesul "anumitor persoane" la alegerile locale.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Este vorba despre persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârşirea infracţiunilor care au fost menţionate ca argument la declararea neconstituţională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acţiuni are au constituit argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare neconstituţională a partidului politic”, precizează NewsMaker.

Amendamentul prevede ca agenţiile de aplicare a legii să prezinte o listă cu astfel de persoane Comisiei Electorale Centrale, care va întocmi o listă finală. Potrivit preşedintei Comisiei juridice, prevederile vor afecta aproximativ de 60-70 de persoane.

O comisie guvernamentală pentru situaţii de urgenţă, condusă de premierul Dorin Recean, a ordonat miercuri întocmirea unei astfel de liste "pentru a asigura procesele democratice la viitoarele alegeri şi pentru a elimina pericolul pentru stat".

"Kremlinul vrea ca oligarhul său (Ilan Şor - n.r.) să ajungă la putere în Moldova pentru a scăpa de toate dosarele penale, să danseze după cum îi cântă Kremlinul şi să bage cuţitul în spatele Ucrainei. Noi nu vom permite acest lucru", a declarat vicepreşedintele parlamentului, Mihai Popşoi.

Partidul, condus de omul de afaceri fugar Ilan Şor, a incitat luni de zile la proteste împotriva preşedintei Maia Sandu şi a guvernului său prooccidental pe motivul creşterii preţurilor. Sandu l-a acuzat atât pe Şor, cât şi Rusia că încearcă să destabilizeze Republica Moldova de la invazia Moscovei în Ucraina.

Ilan Şor, care s-a refugiat în Israel, a fost condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în aprilie în scandalul bancar „furtul miliardului” şi pentru spălare de bani, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană l-au pus pe lista sancţiunilor.

Amendamentul la Codul Electoral a fost votat miercuri în parlament cu o majoritate de 58 de deputaţi. Deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor au părăsit şedinţa Parlamentului.

Restricţia dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunţării hotărârii Curţii Constituţionale privind declararea neconstituţionalităţii unui partid politic. Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.