Comitetul Permament al Adunării Naţionale Populare a ratificat ”tratatul chinezo-turc al extrădării”, a anunţat într-un scurt comunicat Parlamentul chinez pe site, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida faptului că Parlamentul turc nu a ratificat acest acord bilateral, semnat în 2017, această ratificare chineză ar urma să creeze îngrijorări în cadrul importantei diaspore uigure - estimată la 50.000 de persoane - în Turcia.

China aplică în regiunea Xinjiang (nord-vest) o politică de supraveghere maximă a uigurilor, în urma unei serii de atentate sângeroase vizând civili.

Beijingul acuză o mişcare separatistă şi islamistă uigură de aceste atentate.

Potrivit unor experţi, autorităţile chineze au internat cel puţin un milion de persoane - marea majoritate uiguri - în ”lagăre”.

Beijingul spune însă că este vorba despre ”centre de formare profesională” menite să ajute populaţia să găsească locuri de muncă şi să o îndepărteze astfel de extremism.

Numeroşi uiguri, care se declară victime ale persecuţiei, au fugit în Turcia.

Textul - pe care Beijingul vrea să-l folosească în vederea unei accelerări a întoarcerii unor uiguri musulmani suspectaţi de ”terorism” care s-au refugiat în Turcia - prevede însă mai multe motive de refuz.

Un caz de refuz este cel în care un stat care primeşte o cerere de extrădare o consideră legată de o ”crimă politică”, atunci când persoana vizată este unul dintre cetăţenii săi sau dacă această persoană beneficiază de dreptul de azil.

”Acest tratat de extrădare va provoca panică în rândul uigurilor care au fugit din China şi care nu au primit încă cetăţenia turcă”, declară pentru AFP un purtător de cuvânt al Congresului Mondial Uigur, o organizaţie a exilaţilor, cu sediul în Germania, Dilxat Raxit.

”Îndemnăm Guvernul turc (...) să împiedice ca acest tratat să devină un instrument de persecuţie”, subliniază el şi dă asigurări că Beijingul exercită o presiune economică asupra Turciei, pentru a ratifica tratatul.

Problema uigură este o problemă delicată pentru Ankara, deoarece turcii sunt sensibili la cauza uigură.

Presa acuză Turcia de faptul că a expulzat deja - în mod discret - uiguri către China şi a provocat un val de indignare în rândul opiniei publice.

Turcia este singura ţară majoritar musulmană care a denunţat, până în prezent, în mod public, tratamentul aplicat uigurilor.

Ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu denunţa, la începutul lui 2019, o ”ruşine pentru omenire”.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lăudat însă, anul trecut, în China, politica aplicată de Beijing în Xinjiang, apreciind căoamenii sunt ”fericiţi”, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.