Parlamentul Cataloniei începe sâmbătă să dezbată învestirea ca preşedinte al regiunii a editorului separatist Quim Torra, pe care Carles Puigdemont l-a desemnat să-i succeadă, a anunţat vineri Camera, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a consultat diverse partide, preşedintele Parlamentului Roger Torrent a propus în mod oficial candidatura lui Joaquim - zis Quim - Torra şi a convocat prima dezbatere a învestirii ”sâmbătă, la (ora locală) 12.00 (13.00, ora României)”, se arată într-un comunicat.

Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunţat joi seara, în Germania, că renunţă să fie reales preşedinte al Cataloniei şi l-a desemnat pe acest nou-venit în politică drept candidat la succesiunea sa în regiunea din nord-estul Spaniei.

Noul deputat regional Quim Torra, în vârstă de 55 de ani, considerat ca făcând parte din aripa dură separatistă, urmează să-şi prezinte programul în hemiciclu.

Însă el ar urma să nu fie învestit sâmbătă, pentru că nu dispune de majoritatea absolută în Camera cu 135 de deputaţi.

O a doua dezbatere urmează să aibă loc luni, în care are nevoie doar de o majoritate simplă pentru a fi învestit.

Pentru moment, el poate, în principiu, să conteze pe 66 de voturi - de la grupul său parlamentar conservator separatst ”Împreună pentru catalonia” şi de la cealaltă mare formaţiune separatistă Stânga Repulicană (ERC).

Opoziţia numără 65 de voturi.

Pentru a trece cu o majoritate simplă, el va avea nevoie de abţinerea a patru aleşi din cadrul CUP, o formaţiune separatistă de extremă stânga, care voia să voteze doar cu Puigdemont, dar care ar urma să-şi revizuiască poziţia în weekend.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.