Parlamentul canadian l-a ales, marţi, în fruntea sa pe Greg Fergus, devenind primul preşedinte de culoare al Camerei Deputaţilor, în urma demisiei predecesorului său pentru că a adus un omagiu unui fost nazist în timpul vizitei preşedintelui ucrainean, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În discursul său în faţa Camerei Comunelor, parlamentarul liberal a descris alegerea sa ca fiind o "mare onoare".

Parlamentul este "locul în care putem avea dezbateri pasionale, dar dezbateri pasionale şi respectuoase", a spus el, subliniind că scopul său va fi să arate că "politica este o profesie nobilă".

În calitate de preşedinte al Camerei, rolul său este de a prezida dezbaterile şi de a respecta regulamentul, rămânând în acelaşi timp imparţial şi votând doar în caz de egalitate.

Fergus a fost escortat simbolic la tribuna sa de către premierul Justin Trudeau şi de liderul opoziţiei, Pierre Poilievre, aşa cum este tradiţia canadiană.

Felicitându-l călduros pentru numirea sa ca "primul canadian de culoare devenit preşedinte al acestei Camere", Justin Trudeau l-a numit "o inspiraţie pentru toţi canadienii, în special pentru generaţiile tinere care doresc să se implice în politică".

"Foarte angajat în comunitatea de culoare", deputatul ales în 2015 a, printre altele, a fondat şi co-prezidat timp de şase ani Black Caucus of Parliamentarians timp de şase ani", se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Dar mandatul său va începe cu sarcina de a "restabili onoarea acestei camere", a declarat liderul Noului Partid Democrat (NPD), Jagmeet Singh.

El s-a referit în special la omagiul adus cu o săptămână în urmă, în timpul vizitei lui Volodimir Zelenski, de confesiune evreiască, lui Yaroslav Hunka, veteranul ucrainean în vârstă de 98 de ani acuzat că a luptat în SS, fără să cunoască detaliile trecutului său.

Invitat de fostul preşedinte al Camerei, Anthony Rota, această scenă a devenit virală şi l-a determinat pe prim-ministru să îşi ceară scuze pentru o "greşeală teribilă" care a provocat "o ruşine profundă pentru Canada".

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.