Parlamentul din Bulgaria a adoptat, miercuri, o lege anticorupţie, cu zece zile înaintea de preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, însă preşedintele Rumen Radev a anunţat că nu este de acord cu prevederile acesteia şi că o va bloca prin veto, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a criticat în repetate rânduri Bulgaria pentru faptul că autorităţile nu reuşesc să-i ancheteze şi să-i condamne pe oficialii corupţi şi că nu şi-a revizuit legile justiţiei, considerate neconforme cu legislaţia europeană.

Legea adoptată miercuri de Parlamentul Bulgariei prevede crearea unei instituţii unice de luptă împotriva corupţie, a cărei conducere va fi numită de către Parlamentul bulgar, lucru care ar putea să-i afecteze obiectivitatea, notează Reuters.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Această lege corespunde cu dorinţele cetăţenilor bulgari şi Comisiei Europene”, a declarat Tsvetan Tsvetanov, preşedintele grupului parlamentar al partidului de guvernământ GERB.

Însă, au existat mai mulţi analişti care consideră că noua lege nu va permite investigarea eficientă a reţelelor de corupţie.

Preşedintle Radev susţine că această instituţie, care va avea rolul de a investiga persoanele cu funcţii importante în stat, ar putea să nu fie independentă şi să fie chiar folosită de cei aflaţi la putere pentru a-şi persecuta opozanţii politici.

“Instrumentele implementate de noua lege sunt ineficiente. Ele nu reprezintă o lovitură asupra celor care hrănesc corupţia şi pot fi folosite ca o armă împotriva oamenilor care incomodează“, a declarat preşedintele bulgar săptămâna trecută, anunţând că se va opune noii legi.

Potrivit noii legi, pot fi investigaţi preşedintele ţării, premierul şi parlamentarii, precum şi consilierii municipali, directorii de spitale şi şefii vămilor din Bulgaria.

În ianuarie, Bulgaria va prelua, pentru următoarele şase luni, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.