Parlamentul bulgar a validat marţi un guvern proeuropean, în urma unui compromis anevoios între primele două partide parlamentare, după mai bine de doi ani de instabilitate şi cinci rânduri de alegeri în această ţară săracă din Balcani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul Cabinet - alcătuit în principal din experţi, conduşi de către cercetătorul Nikolai Denkov - a primit fără dificultăţi avalul Parlamentului, în care dispune de 132 dintre cele 240 de mandate.

Nikolai Denkov, în vârstă de 60 de ani, un fost ministru al Educaţiei, desemnat de către coaliţia reformatoare liberală CC/BD, urmează să guverneze următoarele nouă luni.

El urmează să fie secundat de către fostul comisar european Maria Gabriel, desemnată de Partidul GERB (conservator) al lui Boiko Borisov.

Maria Gabriel, în vârstă de 44 de ani, urmează să deţină portofoliul Afacerilor Externe şi să preia şefia Guvernului în martie 2024.

Cele două forţe politice, care s-au situat cot la cot în urma alegerilor legislative de la 2 aprilie, au anunţat la 22 mai un acord prin care să pună capăt unui impas politic fără precedent de la căderea comunismului, în 1989.

Negocierile aproape că au eşuat, din cauza divulgării unor înregistrări care dezvăluie duşmănii puternice între cele două tabere.

Însă foştii premieri rivali Boiko Borisov (GERB) şi Kiril Petkov (CC) au decis să-şi lase de o parte diferendele, din cauza situaţiei catastrofale a acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) şi NATO.

Ei au în comun poziţia lor proeuropeană împotriva Războiului rus din Ucraina, în această ţară divizată, apropiată în mod istoric de Rusia.

Politica celor două tabere urmează să se distanţeze de politica guvernelor interimare - care refuzau să trimită un ajutor militar direct Kievului - sub patronajul preşedintelui rusofil Rumen Radev.

Şeful statului bulgar a denunţat - în Parlament - acastă coaliţie, pe care a îndemnat-o ”să nu trădeze interesele naţionale” ale Bulgariei.

Între priorităţile noului Guvern bulgar se află adoptarea bugetului, a cărui supunere la vot a fost amânată din cauza disputelor politice.

Asen Vasilev, format la Harvard, a fost desemnat ministru al Finanţelor şi Fondurilor Europene.

Noul Guvern vrea să reformeze justiţia, în vederea unei îmbunătăţiri  a luptei împotriva corupţiei, şi şi-a stabilit ca obiectiv să adere ”cât mai rapid” la zona euro şi la spaţiul de liberă circulaţie Schengen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.