Parlamentul Marii Britanii a votat vineri un nou proiect de lege pentru a permite moartea asistată, dând startul unor luni de dispute în legătură cu o posibilă schimbare legislativă ce a declanşat o dezbatere naţională despre demnitatea în moarte şi îngrijirea la sfârşitul vieţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După dezbateri intense în Camera Comunelor, deputaţii au votat în favoarea unui nou text de lege referitor la sfârşitul vieţii cu 330 de voturi pentru şi 275 împotrivă. Bătălia continuă, dar susţinătorii unei noi legi privind moartea asistată au obţinut o victorie preţioasă. Acest vot este doar primul pas, deschizând calea pentru multe luni de discuţii suplimentare în Parlament.

Considerat un pas istoric, votul asupra proiectului de lege privind sfârşitul vieţii a venit după cinci ore de dezbateri pasionate în timpul cărora deputaţii şi-au împărtăşit experienţele personale, în timp ce oponenţii proiectului de lege au solicitat îmbunătăţirea îngrijirii la sfârşitul vieţii, relatează corespondentul Le Figaro la Londra.

Între timp, militanţii pentru şi împotriva proiectului de lege s-au adunat în faţa Westminster.

Proiectul de lege privind adulţii bolnavi în fază terminală (sfârşitul vieţii) - valabil pentru Anglia şi Ţara Galilor - va avea de parcurs diverşi paşi legislativi între Camera Comunelor şi Camera Lorzilor, camera superioară a Parlamentului. Kim Leadbeater, deputata laburistă care a prezentat proiectul de lege, estimează că procesul ar putea dura încă şase luni.

Kim Leadbeater consideră că proiectul de lege ar trebui să ofere „opţiune, autonomie şi demnitate” adulţilor bolnavi în fază terminală care mai au de trăit şase luni sau mai puţin. Ea a subliniat că proiectul este guvernat de „criterii foarte stricte”. Pacienţii vor trebui să fie capabili să exprime o alegere „informată” şi să ia singuri substanţa care le va provoca moartea. Doi medici şi un judecător vor trebui să îşi dea acordul.

În prezent, sinuciderea asistată este ilegală şi se pedepseşte cu 14 ani de închisoare dacă este ajutată sau încurajată.

O propunere de lege privind sinuciderea asistată a eşuat lamentabil în 2015.

PĂRERI ÎMPĂRŢITE

Promotorii noii legi se bazează pe sondaje care arată că opinia publică s-a schimbat. Potrivit unui studiu YouGov, trei sferturi dintre cei chestionaţi susţin o modificare a legii.

Parlamentarilor li s-a cerut să voteze conform conştiinţei lor, dincolo de sensibilităţile politice, asupra unui text care ridică probleme etice. Subiectul a depăşit obişnuitele diviziuni politice dintre laburişti şi conservatori. În cadrul celor două partide majore şi al guvernului, diviziunea este mare. Ministrul laburist al sănătăţii, Wes Streeting, a votat împotriva propunerii. La fel a făcut şi fostul prim-ministru laburist Gordon Brown. Premierul Keir Starmer nu a luat cuvântul, dar votase în favoarea proiectului de lege din 2015.

Din partea conservatorilor, fostul prim-ministru David Cameron a votat în favoarea proiectului de lege, după ce iniţial s-a opus acestuia. În schimb, unii dintre succesorii săi, precum Boris Johnson şi Theresa May, s-au opus textului. Noul lider conservator, Kemi Badenoch, a votat, de asemenea, împotrivă.

Opozanţii textului sunt îngrijoraţi în special de faptul că acesta va pune presiune pe persoanele în vârstă şi vulnerabile, care ar putea fi tentate să îşi pună capăt zilelor pentru a nu fi o „povară” pentru cei dragi şi pentru societate.

Aproximativ treizeci de lideri spirituali şi-au exprimat „profunda îngrijorare” că persoanele fragile simt „datoria de a muri” pentru a-şi uşura familiile. Arhiepiscopul demisionar de Canterbury, Justin Welby, s-a opus textului.

Acestor voci caree se opun, Kim Leadbeater le-a răspuns că proiectul de lege oferă „cele mai puternice garanţii şi protecţii din lume” şi că nu are „nimic de-a face” cu legile în vigoare în Canada sau Belgia, care au criterii mult mai laxe.

Mai degrabă decât ajutor pentru moarte, mulţi oponenţi ai legii cer o mai bună finanţare a îngrijirilor paliative. Proiectul de lege ar putea fi modificat în continuare sau chiar respins pe măsură ce trece prin Camera Comunelor şi Camera Lorzilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.