Franţa ”condamnă” vineri lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Iran, în contextul în care negocieri cu privire la programul nuclear iranian s-au reluat şi se află, potrivit Parisului, ”în plin progres”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Franţa condamnă această lansare care nu este conformă Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al ONU”, anunţă într-un comunicat diplomaţie franceză.

”Aceste activităţi sunt cu atât mai regretabile, cu cât ele intervin într-un moment în care înregistrăm progrese în negocierile nucleare de la Viena”, apreciază Ministerul francez de Externe.

Iranul a anunţat joi că a lansat în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune cu trei aparate de cercetare spaţială la bord.

”Din cauza marii apropieri a tehnologiilor folosite în lansările spaţiale faţă de tiruri balistice, această lansare participă în mod direct la progresele deja îngrijorătoare ale Iranului în programul său al rachetelor balistice. Rolul Ministerului Apărării în această lansare arată o legătură strânsă între aceste două programe”, denunţă Quai d'Orsay.

”Aceaastă lansare are loc, de altfel, în urma unui tir balistic la 24 decembrie”, de asemenea neconform Rezoluţiei 2231, care ”îndeamnă Iranul să nu procedeze la activităţi legate de rachete balistice concepute pentru a fi dotate cu arme nucleare”, subliniază diplomaţia franceză.

”Programul balistic iranian este o sursă de îngrijorare pentru comunitatea internaţională”, se arată în comunicat, în care Parisul cere Iranului ”să-şi respecte obligaţiile (...), inclusiv cele cu privire la transferul de armament şi tehnologie sensibile”.

Acest tir de rachetă cu rază lungă de acţiune intervine în toiul unor negocieri în vederea salvării Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Aceste negocieri au fost relansate la sfârşitul lui noiembrie, după cinci luni de suspendare, între Teheran şi ţările care sunt în continuare parte ale Acordului - China, Franţa, Germania, Regatul Unit şi Rusia.

Ele negociază revenirea în cadrul acordului a Statelor Unite, care au fost retrase din pact în 2018 de către Donald Trump, care a restabilit şi multiplicat sancţiuni impuse Iranului, şi care participă la ele în mod indirect.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.