Ungaria este necesar să fe sancţionată de către Uniunea Europeană (UE), din cauza legii sale ”hmofobe” pe care a adoptat-o în iunie, a îndemnat vineri secretarul de stat francez însărcinat cu Afacerie Europene Clément Beaune, înainte de a efectua, marţi, o vizită la Budapesta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Există o lege homofobă foarte gravă, care a fost adoptată în Ungaria la jumătatea lui iunie. În acest subiect trebuie să existe sancţiuni juridice, eventual financiare”, a subliniat la BFMTV Clément Beaune.

”Nu poţi să adopţi o lege care nu respectă principile Europei, şi anume egalitatea, libertatea, nediscriminarea”, a insistat secretarul de stat francez, care şi-a recunoscut în mod public homosexualitatea în 2020.

”Acestea nu sunt vorbe, acest lucru s-a instaurat după al Doilea Război Mondal şi ştim ce se întâmplă atunci când se sparg statul de drept şi valorie”.

Legea, acuzată de discriminarea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, a provocat indignarea multor oficiali europeni şi noi tensuni între Ungaria şi UE.

În virtutea acestui text, ”pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promoveză devianţa identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor în vârstă de până la 18 ani”.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban vede în această lege doar un instrument de protejare a copiilor şi refuză să o retragă.

În ceea ce priveşte sancţiunile, ”avem acum mijloacele la nivel european, avem câteva instrumente care le permit”, a subliniat Clément Beaune.

Recursuri împotriva unui stat membru UE pot fi angajate cu privire la încălcarea dreptului european, la Curtea de Justiţie a Uniunii Euroene (CJUE), care poate aplica sancţiuni.

Ungaria este vizată, din septembrie 2019, de o procedură în baza Articolului 7 al Tratului UE, cu privire la un ”risc clar al unei încălcări grave a valorilor europene”, din cauza unor atingeri aduse independenţei judecătorilor, încălcării libertăţii de exprimare şi drepturilor migranţilor.

Această procedură - care poate conduce la o suspendare a dreptului de vot al unui stat membru în Consiliul European - este, în practică, ineficientă, întrucât necesită aprobarea unanimă a celorlalte state membre UE, iar Varşovia susţine Budapesta în acest dosar.

Însă UE nu a validat încă planul relansării economice postcovid al Ungariei, prezentat în mai, privând în acest fel această ţară de fonduri europene în valoare de peste şapte miliarde de euro.

Viktor Orban acuză Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează aceste fonduri din cauza dezacordurilor Budapestei cu Bruxellesul cu privire la drepturile LGBT, o acuzaţie pe care Bruxellesul o respinge.

Clément Beaune urmează să se întâlnească marţi, la Budapesta, cu omologul său ungar.

El urmează să se întâlnească, de asemenea, cu reprezentanţi ai unor asociaţii de apărarea drepturilor LGBT şi cu membri ai redacţiei independente Klubradio, privată de antenă în urma criticării lui Viktor Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.