Moscova organizează o paradă militară, luni, 9 mai, cu ocazia Zilei Victoriei, care marchează victoria Uniunii Sovietice în faţa Germaniei Naziste, în Al Doilea Război Mondial, pe fondul intensificării atacurilor forţelor ruse asupra Ucrainei, relatează The Guardian. Parada aeriană de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Parada aeriană de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit de presă rusă RIA Novosti.

În cadrul ceremoniei era planificat ca 77 de avioane să zboare peste cerul Pieţei Roşii din Moscova, comemorând cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei Naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

Parada are loc la o zi după ce forţele ruse au bombardat o şcoală din estul Ucrainei, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 60 de persoane, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Guvernatorul regiunii Lugansk a afirmat că aproximativ 90 de persoane se adăposteau la şcoala din Bilohorivka sâmbătă, când a fost bombardată.

Anul acesta, peste cele nouă domuri ale Catedralei Sfântului Vasile vor zbura avioane supersonice de vănătoare, bombardiere strategice, precum şi avionul de tip Iliuşin Il-80, supranumit ”Ziua Apocalipsei”, care are rolul de a servi ca post strategic de comandă şi refugiu al unor oficiali de rang înalt, în cazul unui război nuclear.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina – pe care el îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor ”nazişti” ucraineni – cu provocarea pe care a întâlnit-o Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat în 1941.

Putin a declarat că intenţionează să cucerească regiunile estice Lugansk şi Doneţk până pe 9 mai, când Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei.

”Datoria noastră comună este să prevenim renaşterea nazismului, care a adus atât de multă suferinţă oamenilor din diferite ţări”, a sublinat Putin într-un mesaj către popoarele din 12 foste republici sovietice, inclusiv Ucraina şi Georgia.

Putin şi-a exprimat în mod repetat resentimentele faţă de modul în care Occidentul a tratat Rusia după căderea Uniunii Sovietice în 1991, invocând că Statele Unite s-au folosit de Ucraina să ameninţe Rusia.

Ucraina şi aliaţii săi resping existenţa nazismului în Ucraina şi susţin că liderul de la Kremlin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.