Discuţia de 50 de minute pe care Papa Francisc a avut-o sâmbătă dimineaţă cu liderul spiritual al musulmanilor şiiţi din Irak a fost, potrivit biroului Marelui Ayatollah Ali al-Sistani, centrată pe pacea în regiune, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ayatollahul l-a primit pe Suveranul Pontif în casa sa din oraşul sfânt Najaf.

În timpul întâlnirii, liderul spiritual şiit „şi-a exprimat grija că cetăţenii creştini ar trebui să trăiască la fel ca toţi irakienii, în pace şi siguranţă, şi cu toate drepturile constituţionale”.

O întâlnire dintre un lider al Bisericii Catolice şi una dintre cele mai importante figuri musulmane şiite era dorită de mulţi ani. Liderii dinaintea lui Francisc au încercat să se întâlnească cu Ayatollahul, având în vedere influenţa acestuia în Orientul MIjlociu.

Acum, Papa Francisc întreprinde prima vizită papală în Irak şi a reuşit să discute cu liderul musulman. Este o zi de o importaţă simbolică majoră şi posibil cea care va avea cel mai mare impact în vizita Suveranului Pontif în Irak.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, şi liderul şiit în vârstă de 90 de ani au vorbit despre problemele interconfesionale precum minoritatea creştinilor din Irak, care este ţinta violenţelor începând cu 2003, când trupele conduse de americani au ajuns în această ţară.

Papa va merge apoi în oraşul antic Ur, care este considerat locul naşterii profetului Abraham.

Aproximativ 10.000 de forţe de securitate irakiene au fost mobilizate pentru protecţia lui în timpul acestei vizite.

Anumite grupări militante şiite s-au opus vizitei liderului catolic, sugerând că aceasta sporeşte interferenţa Vestului în problemele interne ale ţării.

Suveranul Pontif a ajuns vineri la Bagdad, unde a fost întâmpinat de prim-ministrul Mustafa al-Kadhimi. Liderul Bisericii Catolice a cerut „oprirea actelor de violenţă şi extremism, facţiunilor şi intoleranţei”.

Minoritatea creştină din Irak, una dintre cele mai vechi comunităţi creştine din lume, a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele două decenii, de la 1,4 milioane de credincioşi la aproximativ 250.000, reprezentând mai puţin de 1% din populaţie.

Mulţi dintre ei au părăsit ţara din cauza violenţelor începute în 2003, pentru a-l înlătura pe Saddam Hussein de la conducere. Zeci de mii au fost strămutaţi când organizaţia Stat Islamic a invadat nordul Irakului în 2014, distrugând biserici, confiscându-le proprietăţile şi punându-le în vedere că pot plăti taxe, se pot converti, pot pleca sau vor fi ucişi.

Creştinismul a apărut pe teritoriul Irakului de astăzi în primul secol din era noastră.

Din motive de securitate şi din cauza creşterii numărului de contaminări cu noul coronavirus, întâlnirile Papei cu oamenii vor fi limitate.

Suveranul Pontif a primit ambele doze ale vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech contra Covid-19, la fel şi membrii echipei sale, însă autorităţile se tem că această vizită ar putea duce la o răspândire mai mare a bolii dacă au loc adunări mari.

Duminică, Papa va vizita oraşul Mosul, unde va spune o rugăciune pentru viztimele războiului cu Stat Islamic, în care au murit zeci de mii de civili. Suveranul Pontif va vizita şi Qaraqosh, unde creştinii s-au întors după înfrângerea Stat Islamic în 2017.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.