Papa Francisc s-a rugat, duminică, pentru “unitate şi pace”, după ce Giorgia Meloni, prima femeie premier al Italiei, a preluat puterea cu cel mai de dreapta guvern de după al doilea Război Mondial, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Meloni, liderul Fratelli d'Italia, partid cu origini neofaasciste, a preluat oficial duminică funcţia de premier al Italiei.

După ceremonie, Giorgia Meloni a condus prima şedinţă a noului guvern.

Coaliţia formată din partidul lui Meloni, Lega lui Matteo Salvini şi Forza Italia lui Silvio Berlusconi a câştigat alegerile din 25 septembrie promiţând reduceri de taxe, măriri de pensii, rezolvarea problemei imigraţiei ilegale şi apărarea valorilor familiei tradiţionale.

Începutul mandatului guvernului lui Meloni coincide cu împlinirea a 100 de ani, la 28 octombrie, de când Benito Mossolini şi trupele sale fasciste au mărşăluit de la Milano la Roma pentru a “lua de gât clasa conducătoare”. Două zile mai târziu, Mussolini a preluat puterea.

Giorgia Meloni a fost felicitată de lideri din întreaga lume după ce a depus jurământul, sâmbătă, inclusiv de preşedintele SUA Joe Biden, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Meloni şi vicepremierul Salvini au fost felicitaţi şi de aliaţii lor europeni de extremă dreapta. “Este o zi mare pentru dreapta europeană”, a notat pe Twitter premierul Ungariei, Viktor Orban.

Primul lider străin cu care se va întâlni Meloni ca premier ar fi preşedintele francez Emmanuel Macron, care este la Roma pentru un eveniment organizat de fundaţia Sant’Egidio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.