Papa Francisc a invitat vineri reprezentanţi ai popoarelor indigene din Amazonia să planteze în mod simbolic un arbore în grădina Vaticanului, într-o ceremonie de rugăciune, rituri şi simboluri religioase din regiunea amazoniană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu două zile înaintea deschiderii unui Sinod consacrat Amazoniei, Papa a particpat la o îndelungată ceremonie de plantare a unui mic stejar verde provenind din oraşul italian Assisi, de ziua Sfântului Francisc din Assisi, care a fondat Ordinul Franciscan.

Cel al cărui nume l-a adoptat argentinianul Jorge Bergoglio la începutul pontificatului său este considerat părintele ecologiei moderne, prin ”Laudes Creaturarum” - o celebră rugăciune care laudă toate craturile, inclusiv fratele Soare, sora Apă şi mama Terra.

Textul acestui prieten al animalelor şi naturii începe prin "Laudato si", titlul ales de către Papa Francisc pentru enciclica sa pe un ton ecologist şi social publicată în 2015, anul COP21.

Ceremonia de vineri marchează totodată 40 de ani de la proclamarea Sfântului Francisc patron al ecologiştilor, la 29 noiembrie, de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Vineri, aproximativ 20 de reprezentanţi ai popoarelor autohtone din Amazonia, purtând veşminte colorate, iar unii cu pene în păr, au dansat pe peluza grădinii Vaticanului sub un soare radios şi s-au prosternat să îmbrăţişeze pământul. Ei i-au oferit papei Francisc coliere şi statui de lemn.

Sinodul care se deschide duminică cu o slujbă, îşi începe dezbaterile luni, asupra bazei unui document de lucru de 80 de pagini, rezultatul a 18 luni de consultări pe lângă populaţiile din Amazonia.

Pentru a dilaoga mai bine cu autohtonii din Amazonia şi a-i evagheliza, documentul sugerează ca Biserica Catolică să le integreze spiritualitatea, miturile, tradiţiile şi simbolurile.

Este vorba despre ”construirea unei Biserici cu o faţă locală”, care să depăşească ”poziţii rigide ce nu ţin suficient cont de viaţa concretă a persoanelor”, se arată în acest document de lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.