Papa Francisc a numit joi prima femeie la conducerea guvernoratului Vaticanului, pe sora franciscană Raffaella Petrini, o italiancă în vârstă de 52 de ani, care urmează să supervizeze operaţiunilor administrative privind muzeele, poşta şi poliţia Sfântului Scaun, în voinţa de a ajunge la o mai mare egalitate de sexe în Biserica Catolică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În calitate de secretară generală a Guvernului, această călugăriţă italiancă este însărcinată cu supervizarea operaţiunilor administrative ale muzeeleor, poştei şi poliţiei.

Ea devine, astfel, femeia cu cel mai înalt rang în cel mai mic stat din lume.

Potrivit ziarului online National Catholic Reporter, acest post este ocupat în mod tradiţional de către un episcop.

Papa Francisc, în vârstă de 84 de ani, a declarat în mai multe rânduri că vrea ca femeile să joace un rol mai important în Biserica Catolică.

În ianuarie, el a modificat legea pentru a le permite să fie lectore în timpul liturghiei, slujitoare la altar şi să distribuie împărtăşania, fără să spună însă că această schimbare ar putea deschide într-o bună zi poarta către preoţie femeilor.

În februarie, el a numit o femeie în funcţia de subsecretară a Sinodului Episcopilor, prima femeie în acest post, cu drept de vot în organul care studiază marile probleme de doctrină.

În 2016, Papa a înfiinţat o Comisie însărcinată să studieze istoria femeilor diacon în primii ani ai Bisercii Catolice, un demers care ar fi putut deschide calea femeilor către acest rol în prezent, o speranţă a unor reformatori.

Însă concluziile acestei Comisii nu au fost evaluate la înălţimea aşteptărilor, iar Papa a numit altă Comisie, anul trecut, pentru a examina acest subiect.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.