Papa Francisc a denunţat suveranismul, o atitudine de ”închidere” care ”conduce la război”, şi a apreciat că populismul are un discurs ”foarte apropiat”, într-un interviu publicat în ediţia de vineri a ziarului La Stampa, în toiul unei crize politice declanşate în Italia de către liderul extremei drepte Matteo Salvini, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Suveranismul este o atitudine de izolare. Sunt îngrijorat, pentru că auzim discursuri care seamănă celor ale lui Hitler din 1934. «Noi înainte de toate. Noi... noi». Acestea sunt nişte gânduri care inspiră frică”, a subliniat Suveranul Pontif în interviul acordat cotidianului de la Torino, fără să evoce vreun politician sau vreo ţară anume.

Omul puternic al Guvernului italian Matteo Salvini, liderul Ligii (extremă dreapta), a rupt joi coaliţia aflată la putere de 14 luni, în care era aliat cu Mişcarea Cinsi Stele (M5S, populişti, antisistem), provocând o criză politică.

Salvini, care se declară un prieten al liderului ungar Viktor Orban şi şefei extremei drepte franceze Marine Le pen, revendică faptul că face parte dintr-un ”front suveranist” al cărui scop este ”să vâneze oligarhii europeni”.

În cazul unor alegeri anticipate în toamnă, Salvini ar urma să intre în scrutin singur, iar sondajele îl creditează cu o largă victorie, cu sprijinul Partidului Fratelli d'Italia (postfascist).

”O ţară trebuie să fie suverană, dar nu închisă. Suveranitatea trebuie să fie apărată, dar relaţiile cu alte ţări, cu comunitatea europeană, trebuie, de asemenea, să fie apărate. Suveranismul este o exagerare care se termină întotdeauna rău: ea conduce la război”, a avertizat Papa.

Întrebat despre populism, el a apreciat că este vorba despre ”acelaşi discurs”. ”Populismele ne conduc la suveranisme. Ceea ce se termină în «ism» nu face niciodată bine”, a adăugat el.

În opinia lui Francisc, Europa, care reprezintă ”unitatea”, ”nu trebuie să se dizolve”. ”Ea a slăbit în decursul anilor, dar şi din cauza unor probleme de guvernanţă, disensiuni interne. Însă trebuie salvată. După alegeri, sper să înceapă un proces de relansare”, a declarat el, salutând nominalizarea unei femei la şefia Comisiei Europene (CE), germana Ursula von der Leyen.

Papa evocă cu regularitate pericolul ascensiunii partidelor populiste antimigraţie, fără să numească vreodată ţările sau liderii vizaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.