Papa Francisc, îngrijorat de lipsa de unitate în Europa aflată în criză, îi primeşte vineri pe liderii UE, cu o zi înainte de sărbătorirea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primul Papă latino-american din istorie evocă în mod regulat pericolul ascensiunii partidelor populiste antiimigraţie.

El îi va avea vineri în faţă pe Francois Hollande, un preşedinte francez socialist slăbit, dar şi pe Angela Merkel, un cancelar german creştin-democrat ameninţat în alegeri din cauza politicii sale de primire a migranţilor. Va lipsi premierul britanic, Theresa May, care se află în focul pregătirilor pentru Brexit.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

În faţa ambasadorilor străini acreditaţi la Sfântul Scaun, Papa a repetat încă din ianuarie că Uniunea Europeană rămâne “o ocazie unică de stabilitate, pace şi solidaritate între popoare”.

UE i-a acordat în mai 2016 Suveranului Pontif Premiul Charlemagne, ce recompensează personalităţi remarcabile implicate în unificarea europeană.

Cu această ocazie, Papa Francisc le-a dat o lecţie liderilor europeni, strânşi la Vatican, cerându-le să se întoarcă la rădăcinile proiectului european.

“Proiectele părinţilor fondatori, soli ai păcii şi profeţi ai viitorului, nu sunt învechite: inspiră, în ziua de astăzi mai mult ca niciodată, la construcţia de poduri şi a dărâmarea de ziduri”, a spus liderul de la Vatican în imensa sală Regia, aflată lângă Capela Sixtină.

De atunci, Papa şi-a nuanţat într-o oarecare măsură visul de a deschide larg uşile pentru migranţi, unori criticat dur de unii catolici europeni.

La întoarcerea dintr-o călătorie în Suedia, ţară cu o lungă tradiţie de primire a străinilor, el a recunoscut că Guvernele au dreptul să calculeze cu prudenţă capacitatea lor de primire pentru a integra cu adevărat străini.

În ultima perioadă, el a insistat şi asupra datoriei migranţilor “să respecte legile, cultura şi tradiţiile” ţării-gazdă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.