Papa Francisc se declară îngrijorat cu privire la popoarele indigene din Amazonia, ”deosebit de vulnerabile” în faţa pandemiei covid-19, la finalul primei sale rugăciuni duminicale oficiate - pentru prima oară după aproape luni - în faţa unor credincioşi reuniţi în Piaţa Sfântul Petru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Azi, de Rusalii, evocăm Sfântul Spirit pentru ca el să dea lumină şi forţă Bisericii şi societăţii din Amazonia, aspru încercate de pandemie”, a declarat Papa argentinian, evocând Sinodul cu privire la Amazonia care s-a încheiat, la Vatican, în urmă cu şapte luni.

”Sunt atât de multe persoane contaminate şi moarte, de asemena, în rândul poporelor indigene, deosebit de vulnerabile”, a deplâns Francisc, încheind cu un apel ca nimeni să nu fie, în lume, privat de asistenţă sanitară.

Pandemia covid-19 reprezintă o nouă ameninţare la adresa poporelor indigene, deja puternic afectate de o despădurire care a continuat să crească de la venirea la putere, în urmă cu un an şi jumătate, a preşedintelui brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Potrivit Asociaţiei Popoarelor Indigene din Brazilia (APIB), virusul s-a răspândit deja la 40 de popoare autohtone, contaminând 537 de persoane şi omorând 102.

Potrivit unui ultim recensământ, care datează din 2010, în Brazilia trăiesc aproape 800.000 de indigeni, în peste 300 de etnii.

Înainte de rugăciune, Papa a oficiat slujba de Rusalii în Bazilica Sfântul Petru, în prezenţa a aproximativ 50 de persoane, după ce a asistat sâmbătă la rugăciunea rozariului în prezenţa a 100 de credincioşi.

De la începutul izolării în Italia, la 10 martie, Vatcanul a aplicat aceleaşi reguli de distanţare socială ca cele din peninsulă, iar Papa şi-a întrerupt, între altele, rugăciunile de duminica de la fereastra Palatului Apostolic către Piaţa Sfântul Petru, înlocuite cu o transmisiune video din interioru palatului.

În cadrul unei ieşiri din izolare treptate în Italia, Papa a reînceput duminică să spună rugăciunea duminicală de la fereastra Palatului Apostolic în faţa credincioşilor, puţin numeroşi în această zi, autorizaţi de o săptămânăsă se adune din nou  Piaţa Sfântul Petru.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.