Papa Francisc îndeamnă duminică Rusia să revină în Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, în vederea unei atenuări a crizei mondiale a aprovizionării cu alimente, agravată de Războiul rus din Ucraina, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Să ne rugăm în continuare pentru Ucraina chinuită, în care războiul distruge totul, chiar şi grânele. Iar ăsta este un păcat mare în faţa lui Dumnezeu, pentru că grânele sunt un dar de la el pentru hrănirea omenirii, iar strigătul milioanelor de fraţi şi surori flămânzi se ridică la cer”, a declarat Papa Francisc.

”Fac apel la fraţii mei, autorităţile Federaţiei ruse, să reia «Iniţiativa de la Marea Neagră». Fie ca grânele să fie transportate în siguranţă”, a adăugat el.

Acordul de la Istanbul, mediat de Turcia şi ONU în iulie 2022, a permis Kievului exportul de cereale la Marea Neagră cu nave, în pofida unei blocade a porturilor ucrainene, pe un culoar, către Strâmtoarea tucă Bosfor, către piaţa mondială.

ONU subliniază că a acest acord a fost vital în stabilizarea preţurilor alimentelor la nivel mondial şi ajutarea unor ţări în curs de dezvoltare care se bazau pe exporturile ucrainene.

Rusia s-a retras din acest acord la 17 iulie, acuzând că a fost împiedicată să-şi exporte propriile alimente.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că principalul obiectiv al acordului - aprovizioonarea ţărilor nevoiaşe - nu a fost atins.

Rusia a lansat, după această retragere, un val de atacuri asupra depozitelor de cereale din principalele oraşe ucrainene, mai ales în portul Odesa, distrugând 60.000 de tone de cereale, suficiente să hrănească 270.000 de oameni timp de un an, a acuzat ambasadoarea britanică la ONU Barbara Woodward.

Putin curtează în paralel ţări africane şi prezintă Moscova drept o sursă de hrană fiabilă.

El a anunţat la un Summit Rusia-Africa, la Sankt Petersburg, că urmează să livreze gratuit cereale pe continentul african.

ONU subliniază, însă, că acest lucru nu compensează retragerea Rusiei din Acordul de la istanbul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.