Papa Francisc participă, în Panama, la Zilele Mondiale ale Tineretului, în timp ce continentul american se confruntă cu o bruscă creştere a tensiunilor legată de situaţia din Venezuela, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce Suveranul Pontif se afla în zbor deasupra Oceanului Atlantic, Juan Guaido, şeful Parlamentului venezuelean controlat de opoziţie, s-a autoproclamat ”preşedinte” interimar al acestei ţări aflate în criză şi a fost recunoscut imediat de Statele Unite şi aliaţii lor în regiune - Brazilia şi Columbia.

După acest anunţ, ciocniri au avut loc între forţe de ordine şi susţinători ai opoziţiei, la Caracas, potrivit unor jurnalişti AFP. Ca răspuns, preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Statele Unite şi a dat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani să părăsească ţara.

În drum către Nunţiatura Apostolică (ambasadă), unde Papa îşi petrece noaptea de miercuri spre joi, un tânăr care purta un steag galben-albastru-roşu al Venezuelei s-a precipitat către maşina papei, obligând-o să-l ocolească, în timp ce gărzi de corp cu ochelari negri ieşeau din vehicule.

Între zecile de mii de persoane care s-au adunat de-a lungul traseului de 29 de kilometri pentru a saluta trecerea Suveranului Pontif, un pelerin agita o pancartă. ”Rugaţi-vă pentru Venezuela”, era mesajul înscris pe ea, alături de o imagine cu Fecioara Maria şi steaguri ale ţărilor reprezentate.

Venezuela se confruntă cu cea mai gravă criză de la manifestaţiile violente din 2017, soldate cu 125 de morţi, în această ţară petrolieră, considerată strategică.

”Eu cred că Papa ar trebui să facă un apel la unitate în Venezuela (...). El ar trebui să facă un pic mai mult, pentru că lumea vede presiunea Vaticanului” asupra Guvernului de la Caracas, a declarat pentru AFP un venezuelean în vârstă de 31 de ani, John Gallego, care a sosit în Panama sâmbătă.

Francisc a pus piciorul pe pământul panamez puţin după ora locală 16.30 (23.30, ora României). La coborârea din avion, el a încălcat scurt protocolul şi a făcut o primă baie de mulţime improvizată.

Papa a sosit la Nunţiatura Apostolică către ora locală 18.00 (joi, 1.00, ora României), şi urmează să-şi reia programul joi.

Suveranul Pontif rămâne până duminică în Panama, în America Centrală, o regiune din care pleacă cu regularitate mii de imigranţi către Statele Unite, spre marea nemulţumire a lui Donald Trump, care reclamă neîncetat construirea unui zid la frontiera mexicano-americană.

Tema imigranţilor a fost de altfel evocată în zbor, cu jurnalişti. ”Este frica care ne face nebuni”, a comentat Papa Francisc, răspunzând unui jurnalist care l-a evocat, catalogând drept o ”nebunie” acest proiect.

BAIE DE TINERET

Pentru primul Papă latino-american din istorie, această baie de tineret pe teritoriul continentului pare o paranteză în mijlocul unei cascade de scandaluri de abuzuri sexuale care zguduie Biserica.

Papa, în vârstă de 82 de ani, a anunţat, tot în avion, că se duce, în noiembrie, în Japonia, unde dorea să se ducă în calitate de misionar în tinereţe.

”Ne-ar plăcea să existe, în Salvador, mai multe frontiere de dragoste, de pace şi de prietenie. Papa Francisc ne spune mereu acest lucru: în loc să ridicăm ziduri, el vrea să construim poduri”, povesteşte pentru AFP un pelerin salvadorian, Carlos Gil.

După Rio în 2013, anul în care a fost ales, şi Cracovia în 2016, Jorge Bergoglio asistă la al treilea eveniment Zilele Mondiale ale Tineterului din timpul papalităţii sale, în această mică ţară, cu patru milioane de locuitori - 250 de confesionale au fost instalate într-un parc în centrul Panama, redenumit ”grădina iertării”.

Alt dosar major pe acest continent care numără cei mai mulţi catolici în lume este avansarea bisericilor evanghelice.

Această a şaptea vizită a Papei argentinian în America Latină include, joi, întâlniri cu autortăţile guvernamentale, iar apoi cu epsicopi din America Centrală, înaintea unei prime băi de mulţime în mijlocul tinerilor.

Francisc urmează să viziteze, până la plecarea sa, duminică, centre în care se află tineri bolnavi de SIDA şi o închisoare de minori.

Vizita sa înscrie într-o prelungire a unei Adunări Mondiale a Episcopilor (Sinod) consacrate tinerilor, în octombrie.

Prelaţii au fost îndemnaţi să asculte mai atent o generaţie care fuge de Biserică, zdruncinată de scandaluri de agresiuni sexuale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.