Papa Francisc l-a primit miercuri pe patriarhul egiptean Tawadros al II-lea, Papa Bisericii Ortodoxe Copte, în audienţa generală, la Vatican, o premieră în relaţiile celor două biserici, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Papa Teodor al II-lea al Alexandriei efectuează o vizită de patru zile, la invitaţia lui Francisc, care marchează 50 de ani de la întâlnirea Papei Paul al VI-lea cu Papa copt ortodox Shenouda al III-lea, în 1973.

Iezuitul argentinian l-a îmbrăţişat călduros pe Papa copt, în semn de prietenie, după care l-a lăsat să se vorbească primul miilor de credincioşi, adunaţi ca în fiecare zi de miercuri, în Piaţa Sfântul Petru, la Roma.

”Dragă prieten şi frate Teodor, îţi mulţumesc că mi-ai acceptat invitaţia la acestă dublă aniversare (...). Îţi mulţumesc sincer pentru angajamentul în favoarea prieteniei între Biserica Ortodoxă Coptă şi Biserica Catolică”, a declarat Francisc.

Aceasta este cea de a treia întâlnire între cei doi conducători religioşi. Patriarhul ortodox a efectuat o vizită la Roma în 2013, iar Francisc a efectuat o vizită în Egipt în 2017.

Ei au semnat o ”Declaraţie Comună” prin care îşi reafirmă legăturile de ”fraternitate şi prietenie”, în pofida schismei dintre Biserica catolică şi bisericile ortodoxe din Răsăsrit.

Copţii reprezintă cea mai mare comunitate creştină în Orientul Mijlociu - şi anume aproximativ 10% dintre cei 100 de milioane de locuitori ai Egiptului.

Ei au fost vizaţi în represalii islamiste după îndepărtarea de la putere, în 2013, a fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi. Biserici, şcoli şi case au fost incendiate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.