Papa Francisc a declarat duminică că este "întristat de faptul că armistiţiul din Gaza a fost încălcat" şi şi-a exprimat speranţa că "părţile implicate vor putea ajunge la un nou acord de încetare a focului cât mai curând posibil".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Situaţia din Israel şi Palestina este gravă", a declarat Papa, care se recuperează după o bronşită, într-un text citit de un asistent la finalul tradiţionalei rugăciuni Angelus. "În Gaza, există atât de multă suferinţă, există o lipsă de bunuri de primă necesitate".

"Mulţi ostatici au fost eliberaţi, dar mulţi alţii sunt încă în Gaza. Gândurile noastre se îndreaptă spre ei şi spre familiile lor, care au avut o licărire de speranţă de a-i putea ţine în braţe pe cei dragi", a continuat Papa în acest mesaj citit de la reşedinţa sa privată şi transmis pe ecrane gigantice din Piaţa Sfântul Petru.

"În Gaza, există atâta suferinţă, există o lipsă de bunuri de primă necesitate", a mai spus el.

ESuveranul pontif şi-a exprimat speranţa că "toţi cei implicaţi vor reuşi să ajungă cât mai repede la un nou acord de încetare a focului şi să găsească alternative la arme, încercând să urmeze calea curajoasă a păcii".

Vaticanul anunţase sâmbătă că suveranul pontif argentinian, în vârstă de 86 de ani, nu va spune duminică, de la fereastra palatului apostolic, tradiţionala rugăciune Angelus în public în Piaţa Sfântul Petru din Roma, "pentru a nu se expune la salturi de temperatură".

Duminică, papa s-a limitat la un scurt salut înainte ca asistentul său să citească textul: "Dragi fraţi şi surori, bună dimineaţa. Tot nu voi putea citi totul astăzi. Mă simt mai bine, dar vocea mea...''.

Francisc, căruia i-a fost extirpat parţial un plămân în tinereţe, a fost nevoit să îşi anuleze vizita la conferinţa ONU privind clima de la Dubai, programată iniţial de vineri până duminică. El a fost reprezentat acolo de numărul doi al Vaticanului, cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, care a dat citire sâmbătă discursului său, în care a făcut apel la participanţii de la COP28 pentru "un punct de cotitură" pentru a obţine "o accelerare decisivă a tranziţiei ecologice".

Miercuri, în timpul tradiţionalei sale audienţe generale săptămânale, Papa a părut obosit şi deja textul său fusese citit de unul dintre asistenţi.

Papa Francisc, care va împlini 87 de ani în decembrie, a fost afectat de o serie de probleme de sănătate în ultimii ani, în special la genunchi, şolduri. De asemenea, el a suferit o operaţie de hernie în luna iunie. În martie, a fost spitalizat timp de trei nopţi din cauza unei bronşite.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.