Papa Francisc a lansat sâmbătă noaptea un apel către autorităţile europene pentru scoaterea migranţilor şi a refugiaţilor din centrele de detenţie, susţinând că multe au devenit adevărate lagăre de concentrare, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De asemenea, suveranul pontif şi-a rememorat călătoria de pe insula elenă Lesbos, după ce a întâlnit mai mulţi migranţi la o biserică din Roma.

Papa a rememorat întâlnirea cu un refugiat musulman, care i-a povestit cum ”teroriştii vin în ţara noastră” din Orientul Mijlociu. Refugiatul a explicat că islamiştii i-au tăiat gâtul soţiei sale creştine, după ce aceasta a refuzat să-şi arunce pe jos crucea.

”Nu ştiu dacă a reuşit să părăsească acel lagăr de concentrare, pentru că taberele de migranţi, multe dintre ele, se aseamănă cu cele de concentrare din cauza numărului mare de oameni care locuiesc acolo”, a declarat Francisc.

Reprezentanţii Comitetului American Evreiesc (AJC) au reacţionat imediat, cerându-i papei să reconsidere ”utilizarea regretabilă a unor asemenea cuvinte”, după ce a comparat centrele de detenţie pentru migranţi cu lagăre de concentrare.

”Condiţiile în care migranţii trăiesc în acest moment în unele ţări europene sunt dificile şi merită o mai mare atenţie internaţională, dar cu siguranţă nu sunt lagăre de concentrare”, a declarat directorul AJC, David Harris.

De asemenea, acesta a explicat că tragedia evreilor ucişi în lagărele de concentrare nu este comparabilă cu experienţa migranţilor şi a refugiaţilor din Europa.

Papa Francisc a lăudat ţările care-i ajută pe refugiaţi, mulţumindu-le că acceptă o presiune suplimentară pentru că ”acordurile internaţionale par mai importante decât drepturile omului”.

În acest sens, suveranul pontif a făcut referire la acele acorduri internaţionale care nu-i lasă pe migranţi să traverseze graniţe, precum acordul dintre Uniunea Europeană şi Turcia.

De asemenea, papa le-a cerut italienilor din  nordul ţării să accepte mai mulţi migranţi, sperând că generozitatea celor din sud îi va infecta şi pe locuitorii din nordul Italiei.

Papa Francisc a precizat că închiderea uşii în faţa migranţilor este o sinucidere, pentru că ţara are o rată de natalitate extrem de redusă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.