Papa Francisc a făcut sâmbătă apel la participanţii de la COP 28 din Dubai pentru "un punct de cotitură" în vederea realizării unei "accelerări decisive a tranziţiei ecologice", notează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discursul Papei, care a fost nevoit să îşi anuleze vizita personală la Dubai din cauza unei bronşite, a fost citit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin.

"Fie ca acest COP să fie un punct de cotitură: să demonstreze o voinţă politică clară şi tangibilă, care să ducă la o accelerare decisivă a tranziţiei ecologice", a spus el.

Şi asta "prin forme care să aibă trei caracteristici: să fie eficiente, obligatorii şi uşor de controlat". Acestea trebuie să fie puse în aplicare în patru domenii: eficienţa energetică, sursele regenerabile, eliminarea combustibililor fosili şi educaţia privind stiluri de viaţă mai puţin dependente de combustibilii fosili".

"Vă rog: să mergem înainte, să nu ne întoarcem înapoi", a îndemnat Francisc, care, de la alegerea sa în 2013, a făcut din apărarea mediului un leitmotiv al pontificatului său, până într-acolo încât în 2015 i-a dedicat enciclica "Laudato si" ("Slavă ţie"), un manifest de 200 de pagini pentru o "ecologie integrală".

La 4 octombrie, Papa Francisc a publicat un nou text despre climă, intitulat "Laudate Deum" ("Lăudaţi-l pe Dumnezeu"), în care le cere marilor puteri să renunţe la combustibilii fosili. Şi asta într-un moment în care obiectivele de reducere a emisiilor de carbon par din ce în ce mai greu de atins.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.